739 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw stageplek!

Maak je profiel aan


Zoek jouw stageplek

Uitgebreid zoeken

Nieuwsberichten

PersberichtenColumnsGastbloggers


Rentepercentage laagst sinds 20 jaar

Dinsdag 18 december 2012 - Merely van der Drift

Een positief wending voor de arme studenten onder ons. Degene die een studielening bij Duo hebben, betalen rente hier over. Elk jaar wordt er een nieuw percentage berekend en komend jaar is de rente het laagst sinds 20 jaar.

Het rentepercentage wordt ieder jaar opnieuw vastgesteld en wordt berekend van het bedrag dat de Nederlandse staat betaalt voor leningen. Dit jaar was het blijkbaar een gunstig bedrag want de lening is met 0,79 procent gedaald. Komend jaar moeten de lenende studenten een rente van 0,6 procent betalen.

Degene die dit jaar afstuderen hebben een voordeel aan de rente. Voor hun geldt de 0,6 procent rente niet voor één jaar, maar voor vijf jaar. Wanneer ze dus al van school af zijn, kunnen ze nog 4 of 5 jaar leven met een rente van iets meer dan 0,5 procent. Zo heb je al een goede start als je aan het echte leven begint. Het percentage is schrikbarend laag, wanneer je het vergelijkt met 20 jaar geleden. Toen was het wel 9,49 procent.

De gemiddelde studieschuld is op dit moment 15 duizend euro. Niet niks. Op dit moment heb je 15 jaar om je geleende geld terug te betalen. DUO heeft nu 5 jokerjaren ingezet. Deze 60 maanden kan je in termijnen van 3 maanden gebruiken om een soort stop te zetten op je betalingstermijn. De rente loopt wel door, maar je verlengt de tijd eigenlijk tot 20 jaar. Het duurt dus nog langer voordat alle studenten hun schuld hebben terugbetaald.

Bron: erasmusmagazine.nl