737 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.Nieuwsberichten

PersberichtenColumnsGastbloggers


Ritalin: de populairste ‘studentendrug’ van dit moment

Dinsdag 20 mei 2014 - Sanne Hofman

Uit onderzoek blijkt dat Ritalin, het ADHD-medicijn, al langere tijd door veel studenten gebruikt wordt. Studenten die eigenlijk helemaal geen last hebben van ADHD ‘bestellen’ de pillen bij medescholieren en zien het als een wondermiddel om de concentratie te verbeteren. Zeker tijdens deze eindexamen periodes is Ritalin erg in trek bij de scholieren en studenten.

Exacte cijfers over het gebruik van Ritalin door studenten en scholieren die geen last hebben van ADHD zijn er niet, maar wie een kijkje neemt op verschillende scholen, hogescholen en universiteiten ziet dat je overal aan Ritalin kunt komen. Studenten zijn best open over hun Ritalingebruik. Ze zeggen Ritalin te gebruiken als een oppepper voor de concentratie. Door Ritalin zeggen studenten meer focus te hebben en minder snel te worden afgeleid.


Wat is Ritalin precies?
Ritalin is de merknaam van een psychostimulans. Ritalin wordt in Nederland alleen aan mensen voorgeschreven die ADD of ADHD hebben en is in de apotheken te verkrijgen. Het medicijn heeft voor deze mensen een stimulerende werking op het zenuwstelsel en het verbetert het concentratievermogen.


Risico’s
Scholieren denken heel makkelijk over het gebruik van Ritalin. Toch maken artsen en andere deskundigen zich zorgen om het Ritalingebruik door studenten. Het gebruiken van Ritalin brengt verschillende risico’s met zich mee en de jongeren kunnen er ook afhankelijk van worden.

“Denk aan risico’s als hart- en vaatziekten, verhoogde bloeddruk, spanningsklachten en psychische stoornissen zoals angst of depressie. De dosering van het medicijn kan ook heel gevaarlijk zijn. Scholieren die dit medicijn gebruiken om beter te presteren, zullen de volgende keer denken: 'ik heb het weer nodig'. Scholieren moeten juist leren op een gezonde manier met spanning om te gaan. Dát is ook een onderdeel van het examen.” aldus woordvoerder van verslavingsinstelling Bouman GGZ, Koen Burgerhout.


Heel gewoon
Scholieren en studenten zijn over het algemeen heel open over het Ritalingebruik. Zo vertellen scholieren aan de media dat zij in deze weken van de eindexamens bijna dagelijks Ritalin gebruiken. “Ik heb de week voor de examens dagelijks Ritalin gebruikt. Bij Latijn komt Ritalin goed van pas, dan kan ik uren doorlezen. Zo haal ik hogere cijfers.” Aldus de 18 jarige Tom van het Barlaeus Gymnasium.

Tom’s klasgenootje Anne en Rico en Lara van het Montessori Lyceum Amsterdam nemen dagelijks een pilletje voor het studeren en vinden dit heel gewoon. Volgens hen doet bijna iedereen op school het. Die pilletjes krijgen ze dan van medescholieren die het van de dokter krijgen voorgeschreven.

Conrector van het Barlaeus Gymnasium Inge Krul vindt het moeilijk om het verbod op Ritalin te handhaven. “We hebben er geen zicht op of ze het gebruiken, want we zien niet aan de kinderen of ze het slikken.”


Bron: AD