712 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw stageplek!

Maak je profiel aan


Zoek jouw stageplek

Uitgebreid zoeken

Nieuwsberichten

PersberichtenColumnsGastbloggers


Scholen geven studenten verkeerd beeld over banenkans

Dinsdag 9 februari 2016 - Gianna

De studenten worden fout voorgelicht over hun kansen op de arbeidsmarkt na hun studie. Het televisieprogramma De Monitor deed namelijk onderzoek naar de kansen van afgestudeerden op de arbeidsmarkt.

Dat studenten verkeerd worden voorgelicht blijkt onder andere bij psychologie-studenten. Deze studenten kregen te horen dat zeker 86 procent binnen 1,5 jaar een baan zou krijgen terwijl dit percentage in werkelijkheid op 55% ligt.

Studentenorganisaties als Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) en de Landelijke Studentenvakbond denken dat deze verschillen van de percentages komt doordat er ook banen vanaf 12uur per week worden meegerekend.

Minister Jet Bussemaker geeft het ook toe dat studenten een verkeerd beeld krijgen over hun kansen. Ze noemt dit dan ook een ernstige fout. Mocht het echt uit de hand lopen dan zou de minister altijd nog een numerus fixus bij sommige opleidingen kunnen inzetten.

Hogescholen en universiteiten zouden niet veel geven om een goede voorlichting, omdat zij juist zoveel mogelijk studenten willen aantrekken. Ze krijgen namelijk geld voor iedere student dat zijn of haar studie afrond, dit laat de voorzitter van het LSVb weten.

De studentenorganisaties komen daarom met een aantal oplossingen die een goede voorlichting toch zouden kunnen verwezenlijken. Zo laten ze weten dat opleiding regelmatig moeten worden getoetst op het doel van de desbetreffende studie en moet er een soort ‘alumni-monitor’ komen. Op deze monitor zouden studenten aan bijvoorbeeld afgestudeerden kunnen vragen hoeveel kans er is op een baan en wat voor salaris en niveau ze kunnen verwachten.

 

Bron: nos.nl