739 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.




Meld je gratis aan

en vind sneller jouw stageplek!

Maak je profiel aan


Zoek jouw stageplek

Uitgebreid zoeken

Nieuwsberichten

PersberichtenColumnsGastbloggers


Schrijven of typen, hoe leer je het best?

Woensdag 12 februari 2014 - Sanne Hofman

Het blad Psychological Science heeft onderzocht hoe studenten beter leren. Door te typen op de laptop of door notities op papier te maken. Uit het onderzoek is gebleken dat studenten die de aantekeningen met de hand opschrijven, meer vragen goed beantwoorden op tentamens.

Het onderzoek ging als volgt. Een groep leerlingen kreeg video’s van online lezingen over technologie te zien. De helft van deze groep kreeg een laptop om aantekeningen te maken, de andere helft van de groep kreeg pen en papier. Een half uur na het zien van de lezing moesten de leerlingen een tentamen maken. In dit tentamen kwamen feitelijke vragen voor en denkvragen.


De resultaten
De feitelijke vragen werden redelijk goed beantwoord door beide groepen. Hier was niet een duidelijk verschil te zien. Bij de denkvragen was wel een duidelijk verschil te zien. De studenten die aantekeningen hadden gemaakt met pen en papier scoorden veel beter bij deze vragen.


De slechtere resultaten van de groep leerlingen met laptops kunnen komen doordat deze groep leerlingen heel veel letterlijk heeft getypt. Typen gaat over het algemeen sneller dan schrijven dus de leerlingen konden erg veel letterlijk ‘overtypen’ van de lezingen. Zij hadden ook veel meer aantekeningen gemaakt dan de groep leerlingen met pen en papier.


Tijdens het typen terwijl je naar de spreker luistert vindt er geen selectie en verwerking van de informatie plaats. Je typt gewoon wat je hoort en neemt de informatie dus niet goed op. Als je met de hand schrijft ben je eigenlijk gelijk aan het samenvatten wat de spreker zegt. Je zet de informatie in je hoofd gelijk in schema’s en verwerkt het dus gelijk.


Om informatie beter de verwerken en op te nemen moeten we dus eigenlijk weer ouderwets notities maken met pen en papier. Zo behalen studenten de beste resultaten.


Bron: standaard.be