739 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw stageplek!

Maak je profiel aan


Zoek jouw stageplek

Uitgebreid zoeken

Nieuwsberichten

PersberichtenColumnsGastbloggers


Schrijver van discriminerend mailtje voor de rechter

Vrijdag 28 februari 2014 - Sanne Hofman

Veel mensen kunnen zich het discriminerende mailtje van een medewerker van een elektronicabedrijf in Arnhem tegenover een sollicitant nog goed herinneren. In november zorgde dit mailtje voor erg veel ophef. De Arnhemse schrijver van deze zogeheten discriminerende ‘neger-mail’ wordt nu vervolgd voor discriminatie.

De 29 jarige medewerker van het elektronicabedrijf wees in zijn mailtje een sollicitant af. Hij deed dit met de woorden: “Is niks. Ten eerste een donker gekleurde (neger)…” Het mailtje kwam per ongeluk bij de sollicitant zelf terecht. Hij voelde zich gekwetst en maakte het discriminerende nieuws openbaar bekend. In november ontstond er erg veel ophef over het incident.


Jeffrey Koorndijk
De sollicitant, Jeffrey Koorndijk, heeft in die tijd de media opgezocht. Jeffrey is een 23 jarige student. Het mailtje van de Arnhemse medewerker aan Jeffrey was overal op internet te lezen en Jeffrey was in verschillende televisieprogramma’s te gast om over het discriminerende mailtje te praten. Jeffrey Hoorndijk vertelde zelf: “Ik dacht eerst dat het een grap was, maar toen ik goed keek zag ik dat deze mail naar zijn baas moest. Het ging gewoon over mij.”


Woedend
Jeffrey Koorndijk was woedend en spreekt over pure racisme. “Ze hadden nog niet eens contact met mij gehad! Ik denk dat ze mij op internet hebben opgezocht.” aldus Jeffrey. Hij besloot het bedrijf op te bellen en kreeg de bedrijfsleider aan de telefoon die net deed alsof hij van niks wist. Jeffrey vertelde: “Ik zei dat ik die neger was. Toen begon hij te stotteren en zei dat hij de boodschap zou doorgeven.”


Excuses
De werknemer van het elektronicabedrijf en zijn baas reageerden hier meteen op. Zij boden publiekelijk een excuus aan. Volgens hen was er in de mail sprake van een ‘intern grapje’. Het was zogenaamd nooit hun bedoeling geweest om iemand te discrimineren.


Aangifte
Jeffrey Koorndijk nam geen genoegen met deze makkelijke reactie. Naast de publiciteit die hij opzocht deed hij ook aangifte tegen de Arnhemse medewerker van het bedrijf. De Arnhemmer moet nu voor de rechter verschijnen. Het Openbaar Ministerie vertelt dat het gaat om discriminatie vanwege ras.


Bron: AD