741 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw stageplek!

Maak je profiel aan


Zoek jouw stageplek

Uitgebreid zoeken

Nieuwsberichten

PersberichtenColumnsGastbloggers


Sigaretje dan maar?

Vrijdag 19 oktober 2012 - Merely van der Drift

“Nee, ik rook niet. Dat is slecht voor je! Ik drink alleen wijntjes. Heel veel. Maar dat maakt niet uit.” Elk normaal mens snapt dat roken slecht voor je is. Hier wordt ook genoeg reclame voor gemaakt. Dat te veel alcohol ook niet goed voor je is, snappen ook de meeste. Toch blijkt het slechter dan dat we allemaal dachten.

“Drink niet voor je 21ste dat is slecht voor je.” Een bekende zin die vaak uit de mond van de ouders komen. Toch komen er steeds meer alcoholverslaafden bij. Maar wanneer ben je nou verslaafd? Er zijn verschillende definities van verslaafd zijn. Wanneer je je kinderen en je huishouden niet goed verzorgd en je niet druk maakt om je omgeving, dan ben je verslaafd. Krijg je afkickverschijnselen zoals trillende handen en kan je eigenlijk alleen maar heel de dag aan een lekker wijntje denken, dan ben je ook verslaafd. Van verslavingen komen problemen, waarna er vaak alleen maar meer gedronken wordt.

Duitse onderzoekers zijn nu op een nieuwe conclusie gestuit. Dat roken slecht was wisten we al, maar dat alcohol nog slechter was blijkt nu. Het sterftecijfer bij alcoholverslaafde vrouwen ligt namelijk meer dan 4,5 keer hoger dan gemiddeld. Het verschil tussen alcohol en roken is dat roken pas veel later in het leven iets achterlaat. Veel mensen krijgen pas op latere leeftijd longkanker vanwege het roken. De gevolgen van alcohol zijn eigenlijk gelijk al zichtbaar doordat je hersencellen afsterven en je gedrag anders wordt. In totaal leeft een alcoholist 20 jaar minder. Vrouwen zijn vooral de dupe, die sterven eerder.

Bron: wtf.nl