741 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw stageplek!

Maak je profiel aan


Zoek jouw stageplek

Uitgebreid zoeken

Nieuwsberichten

PersberichtenColumnsGastbloggers


Sinterklaasje, kom maar binnen met je knecht

Donderdag 22 november 2012 - Merely van der Drift

Hiep hiep hoera, Sinterklaas is weer in het land. Hoewel de pepernoten al vanaf augustus in de schappen lagen, kunnen we nu officieel vijf kilo bij-eten. De kinderen rennen elke ochtend weer met goede hoop naar hun schoentje toe, op zoek naar een spoor van de oude man en zijn kamerraden. Maar hoe is Sinterklaas nou eigenlijk ontstaan?

Dit was de vraag van 9 studenten van de Roosevelt Academy. Zij vierden al vanaf ze jong waren Sinterklaas, maar wisten nou eigenlijk niet waar hij precies vandaan kwam. Iedereen kent het standaard verhaal. Sint komt elk jaar weer uit Spanje om de kinderen die braaf zijn geweest een cadeautje te geven. Hij kwam elk jaar met zijn hulpjes, de Zwarte Pieten. Ze waren zwart, omdat ze altijd maar door schoorstenen moesten klimmen.

Dit is het verhaal dat door de kinderen wordt geloofd en waar volwassenen ook geen zin hebben om aan te twijfelen. De studenten wilden echter gaan onderzoeken of de Zwarte Pieten niet gewoon te maken hebben met de Nederlandse slavernijen van vroeger. De resultaten die zij hebben gevonden, zullen ze laten zien tijdens twee voorstellingen. Wel hebben ze de conclusie getrokken dat er daadwerkelijk een verband tussen de zwarte makkers en het vroegere verleden bestaat. De bedoeling van deze avond is dat mensen hun standpunt kunnen laten horen en er discussies ontstaan. En dat allemaal door de langbaardige goedheiligman die onschuldig wat pakjes komt brengen.

Bron: omroepzeeland.nl