739 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw stageplek!

Maak je profiel aan


Zoek jouw stageplek

Uitgebreid zoeken

Columns

NieuwsberichtenPersberichtenGastbloggers


Sjouwen als een brugsmurf

Donderdag 16 augustus 2012 - Merely van der Drift

Een van de grootste kosten van een student, of zijn/haar ouders, is het kopen van boeken. Vooral de eerstejaars trappen erin om alle boeken van de lijst te kopen, omdat je die waarschijnlijk allemaal moet gebruiken. Wat uiteindelijk nooit gebeurt.

Geen kleine goedkope boekjes, nee gewoon dikke boeken van rond de 100 euro. Althans zo was het bij mij dan. Regelmatig ruzie gehad met de leraren waarom ik alweer mijn boeken niet bij mij had. Mijn reden was heel simpel: Ik ben een klein meisje wat niet veel gewicht kan dragen, daarbij heb ik vaak last van mijn rug. De brugsmurftijd dat je met een enorme Kipling liep, is ook voorbij en de handtas is ervoor in de plaats gekomen. Met een boek van vijf kilo zou ik letterlijk omvallen. Dit maakte geen van de leraren heel veel uit, maar nadat ik vermeldde dat zij mijn kosten van fysiotherapie mochten gaan betalen kreeg ik het toch vaak voor elkaar om het boek thuis te laten. Uiteraard met een zielig pruillipje erbij.

Gelukkig heb ik een oudere zus en wist ik dat ik niet alle boeken nodig had. Pas wanneer de leraar benadrukte dat we het boek nodig hadden ging ik op zoek. Studenten zijn jaarlijks rond de 450 euro kwijt wanneer de boeken nieuw aangeschaft worden, blijkt uit onderzoek van Booknext. Bij mijn school ligt dit bedrag vele malen hoger en besteden we rond de 200 euro per periode.  Lang leve de tweedehands boeken! Bij sites zoals bol.com of deslegte.nl kan je voor weinig geld, hetzelfde boek kopen. Zo had ik voor 3 euro een wettenbundel gekocht. In plaats van 2012 was de uitgave 2003, maar ik heb geen enkele mankement gemerkt. Het meisje kwam het boek zelfs nog persoonlijk brengen. Bij school kan je boeken voor een mindere prijs kopen omdat je studentenkorting hebt. Dit maakt hooguit vijf euro uit, maar beter iets dan niets.

Toch moet je toch altijd oppassen. Een vriendin van me had al haar boeken via marktplaats gekocht, betaald en uiteindelijk nooit gezien. Na wat onderzoek waren andere klasgenoten ook belazerd, maar niemand die er ooit achteraan is gegaan. Via de andere sites heb je veel meer garantie indien het boek toch niet aankomt.

Gelukkig wordt alles steeds meer digitaal en kan je voor een prikkie een uittreksel kopen. Vergeet niet je boek zelf weer te verkopen wanneer je het vak hebt gehaald, zo vang je ook weer wat geld. Al geeft ritueel verbranden natuurlijk ook een goed gevoel.