737 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.Nieuwsberichten

PersberichtenColumnsGastbloggers


Sluit jouw studie aan op de banen van de toekomst?

Donderdag 8 september 2016 - Angelo

Microsoft heeft in samenwerking met consultants van The Future Laboratory een document opgesteld dat, op basis van huidige ontwikkelingen, voorspelt welke nieuwe banen er in 2025 zullen zijn.

Het document beschrijft dat in de toekomst maar liefst 65% van de studenten van vandaag banen zullen bekleden die nu nog niet bestaan. Hoewel dit een vreemde gedachte lijkt, is dit helemaal niet zo raar. Een baan als app-ontwikkelaar was 15 jaar geleden tenslotte ook nog ondenkbaar terwijl tegenwoordig tienduizenden mensen actief zijn binnen deze branche.

Hieronder staan de, door Microsoft beschreven, banen die je een idee geven van de mogelijkheden die ons te wachten staan in 2025.

1.†††††† Ontwerper van virtuele omgevingen

In de toekomst zullen miljoenen van ons zich dagelijks in een virtuele wereld begeven waarin we games spelen, elkaar ontmoeten, werken en op sollicitatie gaan. Er wordt verwacht dat de vraag naar deze technologie steeds groter zal worden. Een analyse laat zien dat er in 2017 meer dan 12 miljoen vr-brillen zullen worden verkocht en dat de vr-markt in 2020 maar liefst 40 miljard dollar waard zal zijn.

Het is een ontwikkeling die momenteel gaande is. Zo is de vraag naar mensen met vr-kwaliteiten met maar liefst 800% gestegen ten opzichte van 2014†en zijn er 200 Chinese startups druk op zoek zijn naar getalenteerde ‘vr-landscapers’.

Ook scholen bereiden hun studenten voor op deze aankomende veranderingen door diverse courses aan te bieden die zich richten op de vr-wereld. Als pionier biedt de Deakin University in AustraliŽ vanaf september 2016 zelfs een officiŽle vr-opleiding aan.

2.†††††† Robotica- en ethiekspecialisten

In een wereld waarin producten als slimme stofzuigers en de robot Pepper al worden verkocht, zullen robots steeds meer menselijke taken gaan overnemen. De markt, die de komende vijf jaar 153 miljard dollar waard zal worden, verdeelt zich over de gebieden robotica en kunstmatige intelligentie. De ontwikkelingen binnen de branche gaan banen creŽren voor robotica ingenieurs en specialisten op het gebied van ethiek. Op gebied van ethiek zullen er namelijk banen en functies ontstaan die zich richten op de gevaren en de limitaties van kunstmatige intelligentie. Deze mensen zullen ons moeten behoeden voor situaties zoals in The Terminator en The Matrix door te bepalen wat de ethische grenzen zijn.

Een gevolg van de ontwikkelingen is echter dat diverse banen, die momenteel door mensen worden uitgevoerd, door robots kunnen worden overgenomen. Hierdoor zouden deze mensen hun baan verliezen.

3.†††††† Specialisten op het gebied van social media visuals.

Een beeld vertelt vaak meer dan 1000 woorden. Tekst wordt daarom steeds vaker vervangen door foto’s, video’s en animaties. Als gevolg van deze ontwikkeling zal de vraag naar grafische specialisten zoals animators, illustrators en andere multimedia artiesten toenemen. De eerst beschreven baan, die de ontwikkeling binnen de vr-branche aankaart, zal hierbij een belangrijke rol spelen.

4.†††††† Freelance Biohackers

Specialisten die met DNA kunnen bouwen alsof het Lego blokjes zijn, zullen de medische wereld gaan domineren. Door bepaalde ‘blokjes’ te vervangen voor anderen zullen deze helden ervoor zorgen dat ziektes verdwijnen en dat bepaalde diersoorten weer zullen herrijzen. Het document beschrijft de creatie van een heuse eenhoorn die een rijkeluiskindje voor haar verjaardag zou krijgen en het behandelen van de ziekte van Alzheimer, depressies en schizofrenie.

5.†††††† Specialisten op het gebied van The Internet Of Things

In de toekomst zal vrijwel elk apparaat aangesloten zijn op het internet. Denk hierbij aan armbandjes die je slaappatroon registreren, koelkasten die registreren welk product bijna over de datum is om vervolgens automatisch het product opnieuw te bestellen of een koffiezetapparaat dat via een GPS-signaal doorkrijgt wanneer je, op een bepaald tijdstip, binnen een radius van 5 minuten van je huis bent zodat er bij binnenkomst een bak koffie voor je klaarstaat. In combinatie met de ontwikkelingen binnen de robotica zou het dan helemaal ideaal zijn als een robot het bakje koffie ook nog naar je toebrengt.

Al de data die deze apparaten opleveren, zal worden geanalyseerd. Slaap- en eetpatronen kunnen iets over onze gezondheid vertellen, terwijl het analyseren van ons rijgedrag wellicht files zou kunnen voorkomen. De vraag naar specialisten, die dergelijke patronen snel en efficiŽnt kunnen herkennen, zal toenemen en wordt enorm belangrijk binnen deze markt. Omdat vrijwel elk apparaat iets kan vertellen over de manier waarop we leven en hoe we dit kunnen verbeteren, lijken de baanmogelijkheden eindeloos.

Volg je dus een opleiding binnen de biomedische wetenschap, de ICT of de grafische wereld, dan is er een grote kans dat jij ťťn van die mensen bent die ťťn van de bovenstaande functies zal gaan bekleden.

Op naar de toekomst!

bron: enterprise.blob.core.windows.net