740 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw stageplek!

Maak je profiel aan


Zoek jouw stageplek

Uitgebreid zoeken

Columns

NieuwsberichtenPersberichtenGastbloggers


Snaken op je fossiele Nokia

Donderdag 22 november 2012 - Merely van der Drift

Hoewel mobiele telefoons al een tijdje bestaan, werd het sinds 2007 echt een hype. Begon het nog met onschuldig bellen en sms’en met je fossiele Nokia, onderhand zijn de telefoons minicomputers geworden. De jeugd is verandert in een stel zombies die alleen maar virtuele contacten onderhoudt. Uit onderzoek van Justine Pardoen is gebleken dat de zakcomputers, heel verrassend, niet goed zijn voor je schoolprestaties.

Justine Pardoen is hoofdredacteur van Ouders Online en specialiseert in mediaopvoeding. Ze heeft de effecten van media onder de jeugd onderzocht en hier een boek over geschreven. Hier kwamen geen schokkende resultaten uit. Er werd gewoon bevestigd wat iedereen al weet. Een mobiele telefoon is nou eenmaal verslavend. Vroeger, toen er alleen nog nokia’s waren, waren de kids ook al verslaafd. Toen werd er dagenlang ge-sms’t en gebeld. Vergeet ook vooral het spelletje snake niet. Ook toen waren we als versteende zombies naar het minischermpje aan het staren. Snake verveelde nooit en bleef spannend.

Oke, het is misschien allemaal een stukje erger geworden. We zijn dag en nacht online en kunnen niks meer missen. Ga je een avondje niet uit, dan kwel je jezelf door telkens op Facebook te kijken. Iedereen plaatst namelijk hoe leuk ze het hebben tijdens een feestje. Heel leuk, maar iedereen staat met z’n mobiel, dus eigenlijk is het feestje op Facebook leuker dan in het echt. De zakcomputer is niet alleen een domper voor je echte sociale leven, het bevordert ook niet je schoolresultaten. De leraren accepteren het vaak dat de leerlingen meer bezig zijn met hun telefoon dan met de lesstof. Leren doen ze ook al niet, want Facebook, Twitter, Hyves, Linkedin en Instagram zijn veel belangrijker. Dan kan je later tegen je kinderen zeggen: “Mama heeft haar school niet afgemaakt, maar ze had wel de meeste followers en likes van heel de school!!!” Iets om trots op te zijn.

Uiteindelijk kan je niet alleen de schuld leggen op de social media. De schoolleiding kan het beter in de gaten houden en ook de ouders kunnen maatregelen treffen. Dat er meer kinderen blijven zitten en lager opgeleid zijn, heeft te maken met de hele maatschappij van tegenwoordig. Het is lang leven de lol, ook bij de ouderen. Werk en school maakt minder uit, dat komt later wel. Daarnaast wordt het binnenkort moeilijker om een goede opleiding te betalen, dus nog minder hoogopgeleide jongeren. Het beste is om ons nieuwe tijdperk te accepteren en je voordeel op te doen met de social media. Je site had nog nooit zoveel bezoekers sinds je de link op Facebook hebt gezet en je hebt je kamer zo verhuurd. Het is echt niet allemaal slecht en de kinderen zijn tenminste eindelijk stil.

Bron: metronieuws.nl