741 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw stageplek!

Maak je profiel aan


Zoek jouw stageplek

Uitgebreid zoeken

Nieuwsberichten

PersberichtenColumnsGastbloggers


Stagelopen in het buitenland aantrekkelijk

Maandag 13 augustus 2012 - Merely van der Drift

We zitten midden in een recessie, men klaagt over het geld en overal is crisis. Toch houdt dit veel studenten niet tegen om naar het buitenland te vertrekken.

In 2012 is er een onderzoek gehouden onder 2163 respondenten over een stage in het buitenland. 31,89 procent hiervan wil naar het buitenland en 5,06 procent heeft in het buitenland stage gelopen, of is daar op dit moment stage aan het lopen. Het wordt steeds makkelijker om je stage naar het buitenland te verplaatsen, maar ook om daar te gaan studeren. De studiefinanciering wordt namelijk beter en de scholen zijn beter op elkaar afgestemd. Vaak kun je via je school naar een ‘partnerschool’. Deze hogeschool of universiteit in het buitenland biedt ongeveer dezelfde vakken aan. Omdat je alleen het schoolgeld moet betalen wat je in Nederland ook betaalt, wordt het relatief aantrekkelijker om in het buitenland te gaan studeren.

Het grootste gedeelte, 2,83, procent heeft in Europa stage gelopen. 29,53 procent wil liever buiten Europa stagelopen. Dit staat tegenover de 23,03 procent die liever binnen Europa blijven. Binnen Europa heeft zo zijn voordelen. Per land verschilt het natuurlijk, maar grote kans dat je gewoon met de Euro mag betalen. Om te studeren zijn er speciale beursen. De uitmuntende studenten kunnen voor zowel binnen als buitenland een beurs krijgen. De minder grote genin moeten het doen met een Erasmusbeurs. Via deze beurs ontvang je elke maand 220 euro, mits je wel in Europa blijft. Buiten Europa is nog duurder, vandaar dat veel studenten dat overslaan.

Redenen waarom ze besluiten toch lekker in ons koude kikkerlandje te blijven, is dat het geen toegevoegde waarde heeft voor hun studie (6,92 % ) en ze het niet durven ( 2,86 % ). De meeste ondervraagden vinden het opdoen van ervaring het belangrijkst, maar ook het avontuur en het gevoel zijn erg belangrijk. Heimwee vinden de meeste ondervraagden onbelangrijk. Engeland staat op nummer n qua populairste landen in Europa. Buiten Europa is Amerika toch wel erg populair.