779 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.Nieuwsberichten

PersberichtenColumnsGastbloggers


Stagemisbruik, een probleem dat steeds meer aandacht krijgt

Dinsdag 10 oktober 2017 - Yvo

Een probleem wat helaas nog steeds speelt is het probleem van stagemisbruik. Stagiaires die bij een bedrijf stage lopen werken daar mee als gewone medewerkers en krijgen geen goede begeleiding, in ruil daarvoor krijgen ze ook nog eens weinig of zelfs geen stagevergoeding voor. Dit probleem is al jaren aan de hand maar krijgt de laatste tijd steeds meer aandacht, zelfs minister Lodewijk Asscher denkt er het zijne van.

‘’ Jongeren hebben recht op een fatsoenlijke beloning als ze arbeid verrichten. Je kunt ze niet onder het mom van een stage aan het werk zetten. Deze misstanden zijn niet acceptabel ’’, vertelt Lodewijk Asscher. 
 
Uitbuiting
 
Volgens de vakbond FNV Jong is dit een vorm van uitbuiting onder jongeren. Ze werken namelijk als volwaardig medewerker in een bedrijf en krijgen daar soms weinig of niet voor betaald. Het lastige aan dit probleem is dat studenten dit niet vaak melden bij instanties die dit probleem zouden kunnen oplossen zoals de Inspectie SZW. Dit gebeurt minder omdat studenten bang zijn dat wanneer ze dit doen, dat dan hun banenkans gaat dalen. Hier wil minister Asscher iets aan doen. Door onder andere betere voorlichting, makkelijker naar de rechter kunnen stappen en anonieme klachten wil Asscher het voor studenten makkelijker maken om dit probleem aan te kaarten.
 
Meldpunt
 
Om stagemisbruik goed aan te kunnen kaarten heeft FNV Jong het meldpunt stagemisbruik in het leven geroepen. Dit is een meldpunt waar je  je problemen kwijt kunt en dan zorgt het FNV Jong dat ze je van passend advies voorzien of je helpen met je stagebedrijf aanspreken op hun verantwoordelijkheden. Problemen met onderbetaald werk komen vooral voor bij starters op de arbeidsmarkt. Deze jongeren hebben nog geen baan kunnen vinden na hun studie en zijn gedwongen om ervaring op te blijven doen bij bedrijven als stagiair. Hiervoor krijgen ze natuurlijk minder betaalt terwijl ze wel volledig met het bedrijf meedraaien. En dat is natuurlijk niet conform de rechten van een beginnend arbeider.
 
Serieus nemen
 
Over het serieus nemen van de klachten bij de instanties van de overheid zijn de meningen nogal verdeeld. ’De minister hoopt dat jongeren in zo’n situatie zelf een klacht indienen bij de inspectie, maar volgens FNV Jong mag de handhaving een stuk actiever: ‘zolang de problemen van deze jongeren niet serieus worden genomen pakken wij met dit meldpunt zelf de handschoen op. Daarnaast brengen we zo beter in kaart waar de problemen zich precies afspelen, zodat we hier zo snel mogelijk een eind aan kunnen maken’, zo vertelt Esther Crabbendam, voorzitter van FNV Jong. 
Het zijn besluiten waarbij stagemisbruik nog niet uit de wereld is. Maar met deze hulpmiddelen worden stagebedrijven al wel bewuster gemaakt van hoe er soms met een stagiair wordt omgegaan.