740 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw stageplek!

Maak je profiel aan


Zoek jouw stageplek

Uitgebreid zoeken

Persberichten

NieuwsberichtenColumnsGastbloggers


Stagiairs ervaren discriminatie

Woensdag 12 juni 2013 - Charlotte Portielje

Het is steeds lastiger voor studenten om een stageplek te vinden. Naast dit probleem ervaren stagiairs tijdens de sollicitatieprocedure vaak discriminatie. Bijna 1 op de 5 studenten zegt dat hij of zij last heeft gehad van discriminatie. Dat blijkt uit de jaarlijkse Landelijke Stage Enquête van Stagemotor.nl, die is gehouden onder 707 bezoekers van de website.

Het onrechtmatig onderscheid maken tussen mensen is een maatschappelijk probleem. Werkzoekenden ervaren vaak het gevoel dat zij gediscrimineerd worden. Wij onderzochten of stagiairs hier ook last van hadden. Van de ondervraagden gaf 19% aan het gevoel te hebben gehad dat er discriminatie plaatsvond.

Vormen van discriminatie
Discriminatie is een groot begrip. Onder de gediscrimineerde stagiairs zijn verschillende vormen voorgekomen. Discriminatie door afkomst kwam het meest voor bij de stagiairs (23%). Door buitenlandse namen of door een buitenlandse uitstraling hebben sommige stagiairs het gevoel dat zij onterecht werden afgewezen tijdens de sollicitatieprocedure.

‘’Ik zit op een school die afgelopen jaren slecht in het nieuws is geweest. Ik krijg het gevoel dat ik alleen daardoor al word afgekeurd door bedrijven’’, aldus één van de respondenten. 14% van de respondenten gaf aan dat hij of zij is gediscrimineerd vanwege de opleiding of school. Op de derde plek stond met 11% vriendjespolitiek.

Discriminatie voorkomen
Respondenten lieten vele verschillende redenen weten waardoor zij zich gediscrimineerd voelden. ‘’Ik ben op mijn stage gediscrimineerd vanwege mijn lengte, ik ben namelijk 1,54 meter.’’ Dit is één van de vele reacties op de enquête. Van de gediscrimineerde stagiairs heeft 17% actie ondernomen om de discriminatie te voorkomen. De helft hiervan veranderde zijn of haar naam in een sollicitatiebrief en de andere helft deed zich anders voor tijdens het gesprek. Blijkbaar vindt een deel van de studenten het toch nodig om te liegen om zo discriminatie te voorkomen.

Stageplek vinden gaat moeizaam
Studenten geven aan dat het vinden van een stageplek moeizaam gaat. Een student begint gemiddeld 2 à 3 maanden van te voren met zoeken naar een stage. Uiteindelijk is 12% van de studenten te laat met het vinden van een stageplek. Dit zorgt er soms voor dat studenten studievertraging oplopen.

Landelijke Stage Enquête
De Landelijke Stage Enquête 2013 werd begin juni afgenomen door Stagemotor.nl. Aan dit onderzoek hebben 707 respondenten meegedaan. Voor meer informatie kunt u kijken op de Landelijke Stage Enquête 2013.