739 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw stageplek!

Maak je profiel aan


Zoek jouw stageplek

Uitgebreid zoeken

Nieuwsberichten

PersberichtenColumnsGastbloggers


Steeds meer onbetaalde (afstudeer)stages

Maandag 19 augustus 2013 - Sharon Kardjo

Als student loop je tijdens je studie wel minimaal één keer stage. Dit is heel belangrijk en tijdens je stage wordt je goed voorbereid op het ''echte'' leven. Veel studenten lopen tegenwoordig een onbetaalde stage in de hoop meer kans te krijgen op een baan.

De werkloosheid stijgt nog steeds en veel bedrijven zoeken stagiaires die onbetaald stage willen lopen. Dit betreft de afstudeerstages. Het is een steeds vaker voorkomend probleem waar echt iets aan gedaan moet worden. Veel studenten proberen tijdens hun afstudeerstage een baan te bemachtigen bij het desbetreffende bedrijf. Afgestudeerden die nog geen baan hebben, lopen ook nog vaak stage en veel van hen doen dit onbetaald. Echter, is het verboden voor afgestudeerden om onbetaald stage te lopen. Zij zijn verplicht het minimumloon van het bedrijf te ontvangen.

Studenten zien de ernst van de zaak niet in. Zij zeggen steeds vaker ja tegen een onbetaalde stage, omdat zij denken dat je zo meer kans hebt op een baan en veel studenten vinden dat het vooral gaat om de werkervaring. Studenten denken er niet aan dat als zij een onbetaalde stage lopen zij niet rond kunnen komen en zij de werkgever zo een goedkope arbeidskracht bieden.


Meer kans op een baan is echter onzin en daar zijn verschillende onderzoeken naar gedaan. Zo blijkt uit een onderzoek van het Amerikaanse National Association of Colleges and Employers dat van de studenten die een onbetaalde stage liepen 37% een baan aangeboden kreeg. Afgestudeerden die betaald stage liepen hadden meer geluk met een baan. Slechts 63,1 % van hen kreeg een baan aangeboden. Onbetaalde stages bieden dus niet meer kans op een baan.
 

Bron: nrc.nl