741 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw stageplek!

Maak je profiel aan


Zoek jouw stageplek

Uitgebreid zoeken

Nieuwsberichten

PersberichtenColumnsGastbloggers


Stemmen vanaf vier jaar

Woensdag 31 oktober 2012 - Merely van der Drift

De Amerikaanse verkiezingen komen eraan. Je kunt niet op een nieuwssite kijken, de krant lezen of de tv aanzetten of het gaat er wel over. Obama en Romney staan lijnrecht tegenover elkaar. 6 november is D-day, dan mag Amerika massaal gaan stemmen. Normaal mag je vanaf je 18de officieel stemmen, maar Amerikaanse onderzoekers denken hier heel anders over.

Zij hebben een aantal jaren kinderen onderzocht. Toen de nu volwassenen nog kleuters en peuters waren, vroegen ze de kids al naar hun stemvoorkeur. Het lijkt mij onwaarschijnlijk dat je op dat moment al weet op wie je wilt stemmen en dat je überhaupt weet waar het overgaat. Toch blijkt dat de kinderen die toen bijvoorbeeld rechts stemden, als ze achttien zijn nog steeds rechts stemmen.

De kids met vrije ouders werden zelf ook liberaal en de nakomelingen van strenge ouders werden erg conservatief. Ze wilden geen veranderingen, maar gewoon dat alles hetzelfde blijft. Ouders hebben dus daadwerkelijk veel invloed op de politieke keuze van de koters. Toch blijft het een raar onderzoek. Stel dat we het in Nederland uitvoeren. De kleuters kiezen bijvoorbeeld voor de VVD, maar ze snappen verder niet wat een zorgverzekering of kilometerheffing is.

In totaal zijn 700 kinderen onderzocht vanaf hun eerste maand tot hun achttiende verjaardag.

Bron:     wtf.nl
                psychologytoday.com