740 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw stageplek!

Maak je profiel aan


Zoek jouw stageplek

Uitgebreid zoeken

Nieuwsberichten

PersberichtenColumnsGastbloggers


Hogere eisen voor studenten

Maandag 28 januari 2013 - Charlotte Portielje

De eisen die aan studenten worden gesteld worden steeds strenger. Door de toename van personen die gaan studeren, gaan hogescholen en universiteiten strengere eisen stellen. Onderwijsorganisatie DUO presenteerde een onderzoek waaruit blijkt dat hogescholen en universiteiten meer macht gaan krijgen over de toelating.

Naast de toename van de studenten zijn er meer redenen waarom de selectieprocedure strenger wordt. En derde van de studenten stopt al in het 1e jaar met zijn of haar studie of switchen naar een andere opleiding. Ook wordt het talent van studenten te weinig uitgedaagd. De strengere selectieprocedure moet ervoor zorgen dat de studenten gemotiveerder worden.

Er zijn twee verschillende selectieprocedures. Er is een selectieprocedure ‘voor de poort’ en een selectieprocedure ‘achter de poort’. De eerste selectieprocedure wordt numerus fixus genoemd. Hierbij wordt gehouden aan het maximaal aantal studenten per opleiding. De opleidingen met decentrale selectie worden in het HBO en WO bijna verdubbeld komend schooljaar. Naast numerus fixus is er ook een matchingprocedure. De Universiteit van Utrecht gaat hier gebruik van maken. Tijdens een matchingprocedure draait alles om de motivatie van de studenten. De universiteit kan vervolgens advies geven over de studiekeuze. Ook deze procedure is voorafgaand aan de studie.

De selectieprocedure ‘achter de poort’ worden er strengere regels toegepast na de toelating. Een voorbeeld hiervan is een hoger aantal punten halen per jaar. De Erasmus Universiteit heeft al toegepast dat de propedeuse behaald moet worden binnen n jaar. Een ander voorbeeld is een specifiek programma volgen binnen een opleiding, zoals honours programma's van het Law College. Hierbij worden ook studenten geselecteerd. Dit is meestal 3 maanden na het behalen van de propedeuse. DUO hoopt dat deze strengere eisen gaan zorgen voor beter kwalitatief onderwijs.

Bron: trouw