740 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw stageplek!

Maak je profiel aan


Zoek jouw stageplek

Uitgebreid zoeken

Nieuwsberichten

PersberichtenColumnsGastbloggers


Student tijdens de crisis

Donderdag 30 mei 2013 - Charlotte Portielje

Deze week is het eerste artikel van de nieuwe rubriek ‘Student tijdens de crisis’. Hierin gaan we het hebben over de inkomsten en uitgaven van een student. Want ook de studenten hebben het zwaar tijdens de crisis. Ze vertellen aan ons, hoe zij de crisis overleven en waar hun geld aan wordt uitgegeven.

Deze week hebben we Linda van Korlaar. Linda is 21 jaar en studeert Huidtherapie. Ook Linda moet op haar geld letten om rond te komen, maar hier heeft zij haar eigen manier voor. Ze vertelt aan ons hoe ze dat doet en geeft nog tips mee voor andere studenten.

Inkomsten en uitgaven
Linda haar inkomsten zijn ongeveer 400 euro per maand. Daarvan is 100 euro geleend geld bij Duo, 200 euro van haar bijbaantje en 100 euro van haar ouders maandelijks. Linda vertelt: ‘’Veel geld gaat op aan uitgaan. Dit is waarschijnlijk iets wat veel studenten doen, maar vaak gaat er meer geld doorheen dan je denkt. Tijdens één avondje stappen gaat er ongeveer 50 euro op. Per week stap ik gemiddeld wel één keer. Dat betekent dat er al 200 euro aan opgaat. De overige 150 euro gaat op aan kleding, sigaretten en mijn telefoonrekening. Mijn telefoonrekening is mijn enige vaste last.’’

Wonen
Linda heeft er voor gekozen om voorlopig nog bij haar ouders te wonen. ‘’Dit scheelt enorm veel geld. Ik denk dat ik hier heel veel op bezuinig. Ik zou ook als tip geven aan andere studenten om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen, zo hou je nog wat geld over voor leuke dingen.’’ Linda vertelt dat haar ouders hier geen probleem mee hebben. Haar ouders vinden het een verstandige keuze, zo kan ze nu nog volledig focussen op school.

Tips

Buiten de tip om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen heeft Linda ook nog andere tips. Ze vertelt:’’ Mijn tip is om bij te lenen. Laat dit niet het volledige bedrag zijn, want dan lopen je schulden erg snel op, maar zoals mij met een bedrag van €100 per maand. De tijd die andere studenten in het weekend aan hun baan verliezen, zit ik hard aan mijn huiswerk! Een andere tip is de app Uitgaven en inkomsten, Cashtrails Lite. Bij deze app krijg je een handig overzicht van waar je geld precies maar toe gaat!’’