740 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw stageplek!

Maak je profiel aan


Zoek jouw stageplek

Uitgebreid zoeken

Nieuwsberichten

PersberichtenColumnsGastbloggers


Studenten gaan vaker in beroep tegen school

Dinsdag 8 april 2014 - Sanne Hofman

Uit nieuwe cijfers van Het College van Beroep voor het Hoger Onderwijs (het CBHO) blijkt dat steeds meer studenten een klacht indienen tegen een beslissing van hun school. Het gaat hierbij vooral om fouten en onzorgvuldigheden in en rondom examens. Het aantal ingediende beroepen door studenten is in een paar jaar vervijfvoudigd.

Een oorzaak voor deze duidelijke stijging kan zijn dat het CBHO een extra taak op zich heeft genomen. Sinds september 2010 kunnen studenten ook klachten over examens indienen.

“Tegenwoordig hangt er meer van de studie af. Jongeren hebben een heel traject uitgezet en als er dan iets misgaat, zijn ze sneller geneigd stappen te ondernemen. Dat scholen en universiteiten vaker in de fout gaan, lijkt mij niet waarschijnlijk.” vertelt Willem Beijk, oud secretaris van het CBHO.


Het CBHO
Bij het CBHO kunnen studenten in beroep gaan tegen hun school of universiteit. Hierbij kan het bijvoorbeeld gaan om beslissingen van school met betrekking tot collegeld, studieadviezen, toelatingen en sinds 2010 dus ook examineringen.


Hoogtepunt
De laatste jaren is het aantal ingediende beroepen erg gestegen. In de eerste drie maanden van dit jaar is er zelfs een nieuw record gevestigd. Er zijn nu namelijk al ruim 80 beroepen ingediend door studenten. Dit is zelfs meer dan in heel 2009. In 2013 werden er in totaal 312 beroepschriften ingediend.


Eerdere stappen
Voordat een student bij het CBHO terecht kan moet hij of zij al meerdere stappen hebben ondernomen. Allereerst is het belangrijk dat de student de zaak intern probeert op te lossen. Als het gaat om een examen kan de student eerst nog langs het College van Beroep voor de Examens gaan. Daar wordt al een uitspraak gedaan. Als deze uitspraak de student niet bevalt kan hij of zij in beroep gaan bij het CBHO.

De student zit ook niet voor niets bij het CBHO. Voor een zaak betaalt de student namelijk 45 euro en de bijkomende griffierechten.


Bron: Telegraaf