739 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw stageplek!

Maak je profiel aan


Zoek jouw stageplek

Uitgebreid zoeken

Nieuwsberichten

PersberichtenColumnsGastbloggers


Studenten geven meer uit dan verwacht

Dinsdag 2 september 2014 - Tara Stokdijk

Wanneer een student aan een opleiding begint die ver van huis is, wordt vaak de keuze gemaakt om op kamers te gaan. Een nieuwe studie, een nieuwe woning, hartstikke leuk! Maar vaak worden de kosten voor dit nieuwe studentenleven onderschat. Nibud heeft onderzoek gedaan naar de gemiddelde maandelijkse kosten van uitwonende studenten in Nederland.

Volgens het onderzoek van Nibud geeft de gemiddelde student iets minder dan 1000 euro per maand uit. Dit is inclusief kamerhuur en exclusief collegegeld. Dit is meer dan de meeste beginnende studenten van te voren verwachten. Kosten waar het vaakst geen rekening mee worden gehouden zijn verzekeringen, boodschappen en studieboeken. Daarnaast zijn uitgaan, kleding en schoenen en telefoonabonnementen zaken waar studenten gemiddeld veel geld aan uitgeven.

In de meeste gevallen helpen ouders mee aan het financieren van de maandelijkse kosten. Zes op de tien ouders betalen mee aan het collegegeld. Daarnaast kunnen studenten dit jaar nog gebruik maken van de basisbeurs, de vorm van studiefinanciering die niet hoeft te worden terugbetaald.

Bron: Nibud