741 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw stageplek!

Maak je profiel aan


Zoek jouw stageplek

Uitgebreid zoeken

Columns

NieuwsberichtenPersberichtenGastbloggers


Studenten hebben het te druk

Maandag 10 februari 2014 - Sanne Hofman

Tegenwoordig hebben studenten een druk leven. Ze willen veel leuke dingen doen met vrienden en vriendinnen, hebben vaak een bijbaantje, gaan naar school en lopen soms stage. Het kan dus goed gebeuren dat het soms even allemaal te veel wordt. Wat tips voor een stress-vrij leven zijn dus altijd welkom.

Veel studenten hebben er moeite mee om al die dingen uit hun drukke leven te combineren. Het zijn vaak niet eens alleen maar vervelende dingen waar zij het druk mee hebben. Juist ook de leuke dingen zoals uitgaan, feestjes, vrienden en vriendinnen worden hen allemaal iets teveel. In dit artikel zijn wat tips te vinden voor de studenten die snel in de stress schieten.


1.    Ten eerste is het belangrijk dat jij altijd de touwtjes in handen hebt met betrekking tot jouw planning. Mensen kunnen veel van je verwachten maar uiteindelijk beslis je zelf wat je wel en niet doet. Je kunt niet overal de beste in zijn en je kunt al zeker niet iedereen tevreden stellen. Doe waar je zelf gelukkig van wordt.


2.    Stel prioriteiten. Bedenk voor jezelf wat jij belangrijk vindt en zet die dingen op nummer één. Denk niet na in ‘moeten’ maar in ‘willen’. Doe de dingen die jij zelf wilt.


3.    Maak realistische to-do lijstjes. Het is handig om to-do lijstjes te maken als je veel dingen te doen hebt. Blijf bij het maken van zulke lijstjes wel realistisch, schrijf niet teveel op. Als je het dan niet afkrijgt heb je een teleurgesteld gevoel terwijl je eigenlijk al heel veel hebt gedaan. Doe eerst de dingen die écht belangrijk zijn.


4.    Pak je rust. Slapen is erg belangrijk, zeker voor jonge studenten. Slaapgebrek verergerd de stress en zorgt ervoor dat je sneller geïrriteerd bent. En als je moe bent functioneer je natuurlijk ook niet goed.


5.    Leer om ‘nee’ te zeggen. Soms kunnen mensen heel veel van je vragen. Probeer je eigen grenzen te stellen en als eerst aan jezelf te denken. Soms heb je gewoon simpelweg geen tijd om andere mensen te helpen.


6.    Combineer verschillende dingen. Spreek bijvoorbeeld met meerdere vrienden of vriendinnen tegelijk af.


7.    Geniet van de kleine dingen. Leef in het heden en geniet van elk moment. Denk niet steeds aan alles wat je nog moet doen, zo raak je alleen maar meer gestrest.


8.    En tot slot: vraag hulp aan de mensen om je heen. Als het allemaal eventjes niet meer lukt zijn er altijd mensen die je willen helpen. Durf op zulke momenten gewoon om hulp te vragen, dat is helemaal niet erg.


Bron: girlscene