740 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw stageplek!

Maak je profiel aan


Zoek jouw stageplek

Uitgebreid zoeken

Nieuwsberichten

PersberichtenColumnsGastbloggers


Studenten hebben liever een langstudeerboete

Dinsdag 5 maart 2013 - Charlotte Portielje

Dat de studiefinanciering misschien verdwijnt vinden de studenten min of meer rampzalig. Als de studenten de keuze hadden tussen het behouden van de studiefinanciering en langstudeerboete of een leenstelsel zonder langstudeerboete is de keuze snel gemaakt. Maar liefst 70% van de studenten kiest voor een langstudeerboete met studiefinanciering.

Dit blijkt uit onze poll op Stagemotor. Van de 200 studenten koos dik 70% voor een langstudeerboete maar dan wel in combinatie met het behouden van de studiefinanciering. 30% had liever geen langstudeerboete en wel het leenstelsel.

En van de studenten laat weten: ‘’Ik heb liever gewoon de maandelijkse studiefinanciering. Dat de langstudeerboete dan wel blijft, maakt mij niet veel uit. Ik denk dat studenten een langstudeerboete meer zelf in de hand hebben. Je kan er van alles aan doen om die boete te voorkomen. Met het leenstelsel heb je gegarandeerd schulden, dat is anders. Alleen helaas hebben wij het niet voor het zeggen.’’

De langstudeerboete was vorig jaar ingegaan. Maar 1 oktober 2012 werd de boete ook direct weer afgeschaft. De studenten die deze boete al hadden betaald kregen hun geld terug. Het leenstelsel daarentegen gaat waarschijnlijk volgend jaar in. Ook dit is nog niet 100% zeker. Er wordt nog druk over gediscussieerd in de politiek.