737 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.Nieuwsberichten

PersberichtenColumnsGastbloggers


Studenten konden vannacht al stemmen

Woensdag 19 maart 2014 - Sanne Hofman

Vandaag is d dag. We kunnen gaan stemmen! Voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 wordt de laagste opkomst ooit verwacht. Om toch wat meer stemmers te trekken, en dan vooral jongeren, kon er in sommige gemeenten vannacht al gestemd worden. Het idee: na het uitgaan, of tijdens een leuke avond, toch nog even een stem uitbrengen. Heb jij vannacht gestemd? Of ga je nog stemmen?

Ipsos deed onderzoek naar de verwachte opkomst tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2014. Uit het onderzoek bleek dat de laagste opkomst ooit wordt verwacht. Slechts 43 procent van de ondervraagden geeft aan waarschijnlijk te gaan stemmen. Dit is een lager percentage dan in 2010, het jaar met tot nu toe de laagste opkomst van stemmers tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. In 2010 stemde 54 procent van de Nederlandse stemgerechtigden.


Oplossing
Vooral jongeren en studenten gaven aan niet te gaan stemmen. Veel jongeren hebben zich niet in de verkiezingen verdiept of hebben er totaal geen vertrouwen in. Ze vinden de gemeenteraadsverkiezingen onzin. Volgens de studenten wordt er teveel geroepen en te weinig gedaan. Om toch meer jongeren naar het stemhokje te trekken is een originele oplossing bedacht.

In de meeste gemeenten gingen de stemhokjes vanochtend om half 8 open. In sommige gemeenten, onder andere gemeente Rotterdam, Den Haag, Groningen, Tilburg en Haarlemmermeer, kon er echter vannacht al gestemd worden! Dit zijn natuurlijk ook echte studentensteden. Honderden mensen brachten vannacht al een stem uit. De opkomst was groter dan verwacht.


Den Haag
In Den Haag kon er vannacht gestemd worden op de Grote Markt. Tijdens het zogeheten ‘NchStemmh’ brachten honderden mensen hun stem uit. Enkele speelsters van het vrouwenteam van ADO Den Haag brachten de eerste stemmen uit. Zij opende de stemhokjes.


Tilburg
Ook in Tilburg kon er vannacht al gestemd worden. Er werd een mobiel stembureau neergezet in het uitgaansgebied van de studentenstad. Na het stappen hebben bijna 100 studenten gestemd. De burgemeester bracht de eerste stem uit.


Haarlemmermeer
Ook in Haarlemmermeer opende de burgemeester het stembureau vannacht. Stemmers konden terecht in poppodium Duyker. Het stembureau werd meteen druk bezocht door jongeren. Tussen de 250 en 300 jongeren hebben vannacht hun stem uitgebracht in gemeente Haarlemmermeer.


Andere oplossing
Er werd ook een andere oplossing bedacht om ervoor te zorgen dat meer mensen vandaag hun stem uit zullen brengen. Op een vijftigtal NS stations kan ook gestemd worden. Op de stations zijn vandaag de gehele dag stembureaus te vinden die al vanaf 05:00 uur vanochtend open waren.


Bron: Volkskrant