741 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw stageplek!

Maak je profiel aan


Zoek jouw stageplek

Uitgebreid zoeken

Nieuwsberichten

PersberichtenColumnsGastbloggers


Studenten moeten meer inspraak krijgen

Maandag 3 december 2012 - Merely van der Drift

Studenten en docenten klagen genoeg over het onderwijs. Toch lijken de klachten niet door te komen in de politiek. Zelfs de onderwijsinstellingen trekken zich weinig aan van de klaagzang. D66 pleit nu voor een grotere invloed van studenten.

De studenten, maar ook docenten hebben een grote mening over het onderwijs. Zij maken het allemaal van dichtbij mee en weten precies wat er speelt. Het bestuur bedenkt telkens nieuwe plannen, maar weten eigenlijk niet goed wat dit voor invloed heeft op de studenten. Ze mogen wel hun advies geven, maar of dat er werkelijk wat mee wordt gedaan blijft natuurlijk altijd de vraag.

De D66 wil nu dat de studenten, maar ook docenten meer invloed krijgen in de planning. Zij willen dat de scholen pas hun plan kunnen uitvoeren, wanneer ze acceptatie hebben van de studenten en docenten. Als zij het ergens niet mee eens zijn, zal de begroting ook niet doorgaan. Vroeger was dit wel altijd zo, maar in 1997 heeft PvdA-minister Jo Ritzen dit van de baan gehaald. Meerdere partijen stemmen hier mee in en het plan komt waarschijnlijk ook door de Tweede Kamer heen.

Een voordeel voor de D66 is, dat er een rapport is verschenen waarin het bestuur van een mbo-instelling er niet goed uitkomt. De begrotingen die ze de afgelopen jaren hebben gemaakt, zijn vooral voor eigen belang. Privé werd bekostigd door de school, terwijl de kwaliteit van het onderwijs niet goed was.

Bron: volkskrant