712 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw stageplek!

Maak je profiel aan


Zoek jouw stageplek

Uitgebreid zoeken

Nieuwsberichten

PersberichtenColumnsGastbloggers


Studenten op kamers door afschaffing ov-kaart

Dinsdag 5 februari 2013 - Charlotte Portielje

Ook de studenten hebben last van de bezuinigingen. Naast dat er gerommeld wordt met de studiefinanciering, denkt de politiek erover om ook de ov-kaart af te schaffen. Dit heeft veel gevolgen voor ov-bedrijven. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van ov-bedrijven.

In 2012 hadden bijna 700.000 studenten een ov-kaart. Door deze studenten werd meer dan 10.000 kilometers afgelegd. Tot op heden is de ov-kaart gratis voor studenten. Nu wordt er gesproken door de politiek om de ov-kaart te veranderen in een kortingskaart voor studenten.

Voor studenten is dit een groot verschil. Het studeren gaat dan aanzienlijk duurder worden. Als het reisgedrag het zelfde blijft bij studenten, zal een studie gemiddeld 5.420 euro extra gaan kosten. Voor ov-bedrijven gaat de opbrengst waarschijnlijk met 355 miljoen euro dalen. Dit komt doordat de ov-kaart tot op heden wordt betaald door de overheid.  Als de kabinetsplannen door gaan, gaat de overheid daarmee stoppen. Studentenorganisaties vinden de nieuwe plannen ‘te hard’ voor de studenten.

De verwachting is dat er meer studenten op kamers gaan, wanneer de ov-kaart verdwijnt. Ook dit zorgt weer voor problemen, aangezien er nu al een kamertekort is. Volgens Kai Heijneman, voorzitter van de Landelijke Studenten Vakbond, zijn de problemen niet meer te overzien als er meer studenten op kamers willen. “Het huidige tekort van 30.000 kamers zorgt al voor te lange wachttijden en veel te hoge kamerprijzen.”

Naast dat het duurder gaat worden voor studenten, zal de afschaffing van de ov-kaart ook gaan zorgen voor minder schoolbezoeken. 60% van de studenten zeggen minder naar colleges te gaan als ze niet gratis met openbaar vervoer kunnen reizen. Door minder colleges te bezoeken, besparen de studenten namelijk aardig wat geld. Of de plannen van het regeerakkoord doorgaan is nog niet zeker.

 

Bron: AD