740 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw stageplek!

Maak je profiel aan


Zoek jouw stageplek

Uitgebreid zoeken

Nieuwsberichten

PersberichtenColumnsGastbloggers


Studenten zijn tevreden!

Maandag 26 mei 2014 - Sanne Hofman

We zouden het op het eerste gezicht en vooral op het eerste gehoor niet zeggen, maar studenten in Nederland zijn tevreden over hun opleidingen. We horen studenten vaak klagen over de scholen, docenten, regels, tentamens en ga zo maar zoor, maar toch blijkt uit een jaarlijkse enquête die onder studenten werd gehouden dat studenten dit jaar erg tevreden zijn over hun studie!

De jaarlijkse enquête wordt gehouden door de Vereniging Hogescholen en de Vereniging van Universiteiten. Ongeveer 125.000 hbo studenten en 223.000 universitaire studenten hebben de enquête ingevuld. Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat ruim 80 procent van de universitaire studenten in Nederland tevreden is over hun studie en opleiding. Ook blijkt dat ruim 70 procent van de hbo studenten tevreden is over hun studie.


Positief
Eerdere onderzoeken laten zien dat studenten vanaf 2011 alleen maar positiever zijn gaan denken over hun opleidingen en scholen. Het onderzoek van dit jaar laat zien dat studenten van hogescholen vooral tevreden zijn over de inhoud van de opleiding, het niveau van de opleiding en de kwaliteit van het studiemateriaal. Universitaire studenten zijn vooral tevreden over de studieomgeving, de groepsgrootte en over de stage-ervaring. Hbo studenten geven als enige minpunt aan dat de sfeer op school dit jaar iets minder goed was dan vorig jaar.

“Op het hbo is de laatste jaren een verschuiving te zien naar een intensivering van het onderwijs, zeker in de eerste jaren van de opleiding. Dat betekent dat er meer contacturen zijn, meer begeleiding. Daar merken studenten natuurlijk iedere dag iets van en dat is voor ons een deel van de verklaring.” aldus Rolf de Wit van de Vereniging Hogescholen.

“Op de universiteiten waren studenten altijd al behoorlijk tevreden. Studenten zijn over het algemeen meer dan positief, dus ja, daar zijn we ook dit jaar weer heel erg blij mee. Het is zelfs opvallend dat studenten nog iets hogere cijfers geven als ze gevraagd wordt of ze hun opleiding aan anderen zouden aanraden.” aldus de voorzitter van de VSNU.


Keltische talen
Uit het onderzoek kwam een hele verrassende uitslag. Er is namelijk onderzocht wat de meest gewaardeerde universitaire bacheloropleiding was en dat was de studie: Keltische talen aan de universiteit van Utrecht. Opvallend, want deze studie hoor je niet vaak. Op een schaal van 1 tot 5 werd deze studie gewaardeerd met een 4,9. Op het hbo werd de opleiding toegepaste biologie van HAS in Venlo het hoogst gewaardeerd.

De minst gewaardeerde universitaire opleiding is de opleiding media, kunst, design & architectuur aan de Vrij Universiteit in Amsterdam. Deze opleiding werd gewaardeerd met een 3,4. De minst gewaardeerde hbo opleidingen zijn de opleidingen Media en Entertainment management aan de hogeschool Inholland en de opleiding verpleegkunde aan de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden. Deze opleidingen scoorden lager dan een 3.


Bron: Spits