741 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw stageplek!

Maak je profiel aan


Zoek jouw stageplek

Uitgebreid zoeken

Nieuwsberichten

PersberichtenColumnsGastbloggers


Studentenkamers zijn nog duurder geworden

Donderdag 24 april 2014 - Sanne Hofman

Studentenkamers worden ten eerste natuurlijk te weinig aangeboden. Veel studenten zijn maanden, soms zelfs wel jaren, op zoek naar een goede, betaalbare kamer in de buurt van hun school. Daar komt nog eens bij dat de huurprijzen voor studentenkamers het afgelopen jaar met gemiddeld 1,4 procent zijn gestegen! Vooral de kamers in Amsterdam en Utrecht zijn nog duurder geworden.

Het komt erg vaak voor dat studenten elke maand bakken met geld betalen voor een kamer die eigenlijk niet eens een euro waard is. In 2012 betaalden studenten gemiddeld 415 euro huur per maand voor een studentenkamer. Afgelopen jaar is dat bedrag gestegen naar ruim 420 euro. De huurprijzen in de grote steden liggen natuurlijk hoger dan de huurprijzen in de omliggende steden en dorpen.


Amsterdam
Uit onderzoek van Kamernet blijkt dat Amsterdam de duurste stad is om in te wonen. De gemiddelde huurprijs voor een kamer in Amsterdam bedraagt 538 euro. Daarbij komt ook nog dat Amsterdam te maken heeft met een groot tekort aan studentenwoningen.


Utrecht
De studentenstad Utrecht staat ook bekend om het grote tekort aan studentenwoningen. Utrecht is ook de stad waar de huurprijs voor studentenkamers het meest is gestegen. De gemiddelde huurprijs steeg afgelopen jaar met 4,6 procent.


Rotterdam
Uit het onderzoek van Kamernet blijkt dat de studenten in Rotterdam het meeste waar voor hun geld krijgen. In deze stad, net als in Groningen en Eindhoven, daalde de gemiddelde huurprijs het afgelopen jaar zelfs. “In Rotterdam krijgen studenten het meeste waar voor hun geld. Hier betalen ze in vergelijking met andere grote studentensteden de laagste prijs per vierkante meter. Zowel in 2012 als in 2013 kostte een vierkante meter daar gemiddeld 15,70 euro, tegenover een landelijk gemiddelde van 18,50 euro per vierkante meter.” aldus Kamernet.


Zorgen maken
Deze stijging van de huurprijzen en het blijvende grote tekort aan studentenwoningen zorgt voor grote zorgen bij onder andere studentenvakbond LSVb. “Als uitwonende student ontvang je een basisbeurs van 279 euro per maand, dat is bij lange na niet meer voldoende om je huur te betalen. Nu wordt er ook nog gesproken om deze basisbeurs helemaal af te schaffen, waardoor op kamers gaan straks een onmogelijke opgave wordt.” vertelt voorzitster Jorien Janssen.


Bron: AD