740 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw stageplek!

Maak je profiel aan


Zoek jouw stageplek

Uitgebreid zoeken

Nieuwsberichten

PersberichtenColumnsGastbloggers


Studiekeuzecheck moet beter worden

Woensdag 4 mei 2016 - Gianna

Het Interstedelijk Studenten Overleg (Iso) deed onderzoek naar de studiekeuzecheck van hogescholen en universiteiten. Uit dit onderzoek bleek dat er te weinig aandacht wordt besteed aan deze check.

De studiekeuzecheck is een hulpmiddel voor (aankomende) studenten om te bepalen of studies wel bij hun interesses passen. Zo’n check kan bestaan uit gesprekken, bijwonen van colleges of het maken van oefentoetsen. Bij sommige hogescholen en universiteiten bestaat deze check alleen uit een digitale vragenlijst en dit is te weinig.

Het Iso pleit daarom voor minimum eisen waar een studiekeuzecheck aan moet voldoen. Er moeten meer persoonlijke gesprekken met de studenten komen, zodat zij kunnen ervaren hoe de opleiding precies in elkaar zit. Een student krijgt dan een veel beter inzicht over of de opleiding wel echt bij hun past.

Studenten stoppen vaak eerder met hun opleiding omdat ze erachter komen dat ze de verkeerde opleiding hebben gekozen. Dit moet echt minder worden en dat kan door een betere studiekeuzecheck.

Naast een verbeterde studiekeuzecheck moet er ook een betere begeleiding zijn op het voorgezet onderwijs. De resultaten van het onderzoek lieten ook zien dat deze voorlichting volgens studenten ook niet goed is.

Bron: nos.nl