741 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw stageplek!

Maak je profiel aan


Zoek jouw stageplek

Uitgebreid zoeken

Nieuwsberichten

PersberichtenColumnsGastbloggers


Subsidie leerlingenvervoer stopt

Donderdag 15 november 2012 - Merely van der Drift

Ouders uit het gereformeerde dorpje van Oudemirdum zijn niet blij met de nieuwe plannen van de gemeente. Hun kinderen worden elke dag opgehaald en gebracht naar een reformatorische school tientallen kilometers verderop. De gemeente wil deze financiering nu stoppen.

De gemeente is de financiering voor leerlingenvervoer door levensbeschouwelijke redenen zat. In de wet staat namelijk dat de gemeenten een vergoeding moeten uitkeren aan kinderen die vanwege verschillende redenen naar een school verder weg moeten. Echter heeft in 2011 de Vereniging van de Nederlandse Gemeenten een notitie opgesteld waarin staat dat de gemeenten niet belast moeten worden met deze kosten, maar dat ieder vrij is om naar een school naar keuze te gaan.

De kinderen uit Oudemirdum moeten 32 kilometer per dag reizen met een speciaal vervoersbusje. Vaak kiezen de kids er nog geen eens zelf voor, maar wordt het verplicht door hun gelovige ouders. Voor deze levensbeschouwelijke redenen is de gemeente wel 10 miljoen euro per jaar kwijt. Ze willen dit nu afschaffen, omdat dit vervoer steeds duurder wordt.

Uit een onderzoek is nu gebleken dat ze de wettelijke vrijheid van onderwijs van de leerlingen aantasten, wanneer ze dit afschaffen . Gelukkig staan 150 gemeenten achter de Friese gemeente. Wanneer iemand vervoert moet worden vanwege lichamelijke of geestelijke klachten maakt het niet uit hoe veel dit moet kosten. Iedereen verdient eerlijk onderwijs, maar deze ouders willen perse dat hun kind naar een school gaat met godsdienst. Als ze dit echt zo belangrijk vinden, moeten ze verhuizen in plaats van misbruik maken van het geld van de gemeenten. Ondanks dat het ‘goedkoop’ is. Er moet nou eenmaal bezuinigd worden en alle beetjes helpen.

Bron: refdag.nl