779 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.Gastbloggers

NieuwsberichtenPersberichtenColumns


Succesvol zijn als zzp’er terwijl je studeert

Vrijdag 27 oktober 2017 - Gast

Studenten hebben het vaak niet heel breed! Dit komt onder meer door het feit dat de Nederlandse overheid de studiefinanciering heeft afgeschaft, terwijl het collegegeld enkel verhoogd is in de afgelopen jaren. Om als student rond te kunnen komen kun je geld lenen via DUO, een bijbaantje nemen, of een eigen bedrijf opstarten. In de afgelopen jaren is het aantal studenten wat als zzp’er werkt toegenomen. Niet alleen omdat een bedrijf opstarten ontzettend vet is, ook omdat je als zzp’er iets kunt doen wat je zelf leuk vindt. Door voor iets te kiezen wat bij je stage of studie aansluit, kun je na je studie makkelijker aan een baan komen als je met je bedrijf zou stoppen.

Wanneer je als student een eigen onderneming opstart dien je met verschillende aspecten rekening te houden. Zeker in het begin van je studietijd zal je netwerk beperkt zijn, waardoor het lastig kan zijn om aan grote klanten te komen. Daarbij wil je voorkomen dat je direct aan hoge vaste lasten vast komt te zitten! In markten waar de vaste lasten voor bedrijven beperkt zijn, zoals binnen de consultancybranche en internetbureaus, is de concurrentie groot. Dit maakt het niet eenvoudig om als zzp’er aan de slag te gaan.

Een degelijk bedrijfsplan opstellen voor je organisatie

Om te beginnen is het belangrijk om een goed onderbouwd bedrijfsplan voor je organisatie uit te werken. Wat wil je als bedrijf aan consumenten aanbieden? Op welke manier trek je nieuwe consumenten naar je bedrijf? Enzovoorts. Een bedrijfsplan is niet alleen voor jezelf ontzettend fijn, ook is het in sommige branches verplicht bij het aanvragen van een KVK-nummer. Zonder KVK-nummer mag je niet als ondernemer aan de slag gaan in Nederland.

Het vervolg op het bedrijfsplan wat je voor je bedrijf hebt opgesteld kun je nadenken over een marketingplan. Voor beginnende organisaties is het vaak erg lastig om klanten te winnen, omdat je als student nog een onbekende naam bent binnen je branche. Naarmate je meer klanten hebt en je naam vaker valt binnen bedrijven, zullen steeds meer bedrijven op basis van je naam naar je bedrijf komen.

Kantoorpand met personeel vinden

Op het moment dat je van start gegaan bent is het zaak om je positie in de markt te behouden of zelfs te verbeteren. Een mogelijkheid om je omzet te vergroten is het uitbreiden van je personeelsteam. Overweeg bijvoorbeeld om een extra personeelslid aan te nemen, zodat je meer klanten van diensten of services kunt voorzien. Het is enigszins afhankelijk van de diensten die je aanbiedt, op welke manier je het beste met een personeelslid kunt werken. Jullie kunnen allebei thuis blijven werken, maar je kan ook een kantoor overwegen.

Een kantoorpand kopen is voor veel studenten geen optie. Daarbij is dit gezien de hoge kosten vaak ook niet interessant. Een optie die wel interessant kan zijn, is het huren van een flexplek! Flexwerken in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en andere grote steden is steeds makkelijker geworden, door de groei in het aanbod aan flexplekken. Bij deze flexplekken huur je geen vaste kantoorruimte, maar kun je overal binnen het kantoorpand plaatsnemen. Dit is vaak goedkoper dan het huren van een kantoor en hoeft weinig nadelen voor je te hebben. Door twee flexplekken te huren kun je hier samen met je personeelslid aan opdrachten werken en overleg voeren.