737 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.Nieuwsberichten

PersberichtenColumnsGastbloggers


Te hoge huurprijzen studentenkamers

Vrijdag 25 november 2016 - Gast

Uit onderzoek van de Landelijke Studentenvakbond á(LSVB) blijkt dat studenten gemiddeld €58,33 per maand te veel huur betalen. Hierbij spant Amsterdam de kroon, waar studenten maandelijks €138,12 te veel kwijt zijn aan huur. Gelukkig zijn er toch mogelijkheden om lagere huurlasten te krijgen.

Checkjekamer.nl

Heb jij het vermoeden dat je te veel huur betaalt? Via de website checkjekamer.nl kun je dat achterhalen. Vul de checklist in voor jouw woonruimte. De kale huurprijs is de huurprijs zonder de maandelijkse servicekosten. Dit hoogte kun je (als het goed is) in je huurcontract terugvinden. Volgens de puntentelling van het woningwaarderingsstelsel kun je zien wat de maximale huurprijs van jouw woning of kamer is. Indien je te veel geld betaalt, kun je dit aantonen aan je huurbaas en een verlaging van de huur eisen.

Energiecontract

Ga met je huisbaas in gesprek over de servicekosten van het huurcontract. Vaak heeft je huurbaas een energiecontract afgesloten en zit hij al jaren bij dezelfde leverancier. Door energie te vergelijken krijg je een overzicht van de goedkoopste aanbieders. Zodra je overstapt naar een nieuwe leverancier krijg je in veel gevallen een welkomstkorting. Door over te stappen naar een andere energieleverancier kun je je maandelijkse servicekosten al iets verlagen.

Huurtoeslag

In verschillende situaties kun je huurtoeslag aanvragen. Dit kan alleen indien je een zelfstandige woonruimte hebt. Hierbij geldt de voorwaarde dat je een eigen toegangsdeur hebt die je van binnen Ún buiten op slot kunt doen. Via de website van de Belastingdienst kun je een proefberekening maken om te zien of jij recht hebt op huurtoeslag.