741 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw stageplek!

Maak je profiel aan


Zoek jouw stageplek

Uitgebreid zoeken

Columns

NieuwsberichtenPersberichtenGastbloggers


Tip Van De Maand

Maandag 12 september 2011 - Richelle Roth

Wil jij voorbereid op een sollicitatiegesprek van je stage komen? Als je nadenkt over de volgende meest voorkomende vragen voordat je op gesprek gaat, zorg je ervoor dat je niet voor het blok komt te staan.

1. Kun je me kort iets over jezelf vertellen?
De vraag zegt het al: houd het kort, maar wel krachtig. Vertel wat over je werkzaamheden en relevante vaardigheden. Het handigst is om dingen waar het bedrijf geïnteresseerd in is, meer naar voren te brengen.

2. Waarom wil je voor ons bedrijf werken?
Je krijgt een pluspunt als je goed hebt onderzocht waar het bedrijf voor staat en wat ze voornamelijk doen. Hoe meer je over het bedrijf weet, hoe vloeiender het gesprek ook zal verlopen. Deze informatie kun je verwerken in een antwoord op deze vraag, waarin je duidelijk maakt dat de stage helemaal aansluit op jouw vaardigheden en het bedrijf echt bij jou past.

3. Wat zijn je sterktes en zwaktes?
Sterktes en zwaktes, beiden moeilijke dingen om over te praten. Het is het handigst om te beginnen met één zwakte, waarbij je vertelt hoe je dit gaat veranderen. Daarna ga je verder met je sterktes. Het liefst meer dan één. Zo is degene die tegenover je zit aan het einde al vergeten wat je zwakte is.

4. Waar zie je jezelf aan het einde van de stageperiode?
Met deze vraag probeert je werkgever/stagebegeleider erachter te komen hoe gedreven je bent en of je ambitie hebt. Denk hier van tevoren goed over na, ze willen namelijk zien dat je serieus in je vak bent. Noem een paar professionele doelstellingen voor groei, dan zit je wel goed.

5. Heb je nog vragen?
Het staat goed als je interesse toont. Je kunt een paar vragen stellen, maar zorg ervoor dat het geen enorme waslijst wordt met vragen, tenzij je het antwoord op de vragen echt moet weten om een keuze te maken voor het bedrijf.

Bron: Metro.nl