741 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw stageplek!

Maak je profiel aan


Zoek jouw stageplek

Uitgebreid zoeken

Columns

NieuwsberichtenPersberichtenGastbloggers


Tip Van De Maand

Woensdag 26 oktober 2011 - Richelle Roth

Stagiairs worden wel eens ingezet als goedkope arbeidskrachten. Stagiairs aannemen is gemakkelijk en het is voor een tijdelijke periode, wat ook voordelig kan zijn. Onderschat het aannemen van stagiairs echter niet. Hieronder staan een paar tips om de stageperiode voor beide partijen aangenaam te maken. Ook vragen als ‘Hoeveel stagevergoeding moet je geven?’en ‘Hoe begeleid je stagiairs?’ worden hieronder beantwoord.

Werkzaamheden
Je hebt verschillende soorten stages. Het ligt dan ook aan de soort stage, wat voor werk je stagiairs laat doen. Bij een introductiestage kun je kleine dingen laten doen door de stagiair, zoals tekstverwerking, enquêteren of werken als verkoop assistent. Bij een ervaringsstage gaat het om de ervaring, zoals de naam het al zegt. Werkzaamheden waar je dan aan kunt denken zijn het schrijven van een marketingplan, kostprijsanalyses maken, juridische vraagstukken oplossen, industrieel ontwerp maken of je kunt ze aan het werk zetten op de afdeling personeelsmanagement. Bij afstudeeropdrachten moet je meer denken aan een ondernemings- of crossmediaal marketingplan schrijven, een bekendheidsonderzoek, het optimaliseren van de bedrijfsinrichting of het bouwen van een website.

Stageplan
Wanneer je voor het eerst een stageplan moet schrijven voor je stagiair, let er dan op dat de volgende dingen erin naar voren komen. In het stageplan moeten de persoonlijke gegevens van de stagiair komen te staan even als de gegevens van het bedrijf. Een omschrijving van het bedrijf en de stageplek is ook handig om deze in het plan te vermelden. Voor de rest moet er in het stageplan een stageopdracht komen met taken en competenties en een plan van aanpak met deadlines. Verder moet de duur van de stageperiode erin staan en het aantal werkuren per dag. Het is handig als in het plan wordt omschreven hoe groot de intensiviteit is vanuit het bedrijf.

Begeleiding
Als stagebegeleider kun je niet een stagiair aannemen, dan weer verder gaan met je eigen werk en geen aandacht meer schenken aan de stagiair. Stagiairs moet je introduceren en inwerken voor een bepaalde periode. Je moet een werkplek kunnen aanbieden en ze kunnen begeleiden tijdens de stageperiode. Dit houdt in dat je duidelijke opdrachten stelt, het plan van aanpak bespreekt en tussentijds de voortgang beoordeelt. Aan het eind is het handig als men de periode evalueert. Hier leert de stagiair veel van.

Stagevergoeding
Stagevergoeding is niet verplicht maar wel gebruikelijk. Zeker voor een langere periode doet een stagiair hetzelfde werk als zijn of haar collega’s. Dit mag wel beloond worden. De hoogte van de stagevergoeding heeft natuurlijk te maken met meerdere omstandigheden, zoals opleidingsniveau, soort opleiding, duur van de stageperiode, werkzaamheden, stagebedrijf en werkervaring. Op het mbo en in het tweede en derde jaar van het hbo is het gebruikelijk om een bedrag tussen de €150,- en €225,- te vergoeden. Bij een stage van een vierdejaars hbo student of een student van de universiteit, is een stagevergoeding tussen de €225,- en de €454,- gebruikelijk.

Bron: mkbservicedesk.nl