739 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw stageplek!

Maak je profiel aan


Zoek jouw stageplek

Uitgebreid zoeken

Columns

NieuwsberichtenPersberichtenGastbloggers


Tips om geld te besparen!

Woensdag 2 april 2014 - Sanne Hofman

De studententijd is een erg leuke maar dure tijd voor de meeste jongeren. Kosten voor school, woning, eten, verzorging en uitgaan kunnen voor de studenten elke maand erg oplopen. Om toch elke maand volop te kunnen genieten van het studentenleven en niet steeds geld tekort te komen hebben wij wat tips voor je!

Ten eerste is het natuurlijk handig als je als student een bijbaantje hebt om naast je studiefinanciering andere inkomsten binnen te krijgen. Verschillende bijbanen verdienen nog best goed en je kunt vaak je werktijden goed inplannen naast school. Voor een groot aanbod aan bijbanen in verschillende regio’s kun je een kijkje nemen op de website www.zoekbijbaan.nl.

Naast het extra bij verdienen is het handig om op sommige punten geld te besparen. Met deze handige bespaartips houdt je steeds wat geld over:

-    Bespaar op kleding. Uit onderzoek blijkt dat de gemiddelde vrouw voor ongeveer 400 euro aan ongedragen kleding in de kast heeft hangen. Gemiddeld wordt 20 procent van de kleding dat in de kledingkast hangt niet gedragen. Probeer deze kleding te verkopen via marktplaats bijvoorbeeld en denk altijd goed na als je iets nieuws koopt. Door je kledingkast strategisch in te delen weet je vaak precies wat je nodig hebt en wat niet.
-    Shop via internet. Hier kun je makkelijker verschillende producten en merken vergelijken. Zo kies je altijd het goedkoopste!
-    Woon je op jezelf? Kook dat toch grotere porties. Deze kun je invriezen. Zo heb je altijd wat te eten, ook al is je geld op.
-    Ga niet alleen naar de duurdere supermarkten maar kijk ook eens bij de goedkopere varianten zoals Lidl en Aldi. Ze hebben vaak dezelfde producten alleen dan van een ander merk.
-    Kijk een naar beneden of naar boven in de supermarkten. Meestal liggen onderin of helemaal bovenin het schap de goedkoopste producten.
-    Neem zelf eten mee naar school, stage of naar je werk. Zo kom je minder snel in de verleiding om eten te kopen. Dit bespaart ook weer geld.
-    Eet nooit alleen! Met meerdere mensen eten is natuurlijk een stuk gezelliger en het bespaart je ook geld. Je kunt de kosten van de boodschappen immers verdelen.
-    Ga aan het eind van de dag langs de markt. Vaak worden er nu producten tegen een scherpe prijs of zelfs gratis aangeboden.
-    Je kunt ook geld besparen door de wc-rollen plat te maken. Ze rollen nu minder makkelijk en je zult snel merken dat je veel minder vaak wc papier hoeft te kopen.
-    Een handige tip om te sparen is om je wissel- en kleingeld steeds in een potje te stoppen. Je merkt bijna niet dat je spaart en na een jaar sparen heb je snel al honderden euro’s!
-    Let op kortingen, acties en kortingscodes. Als student krijg je ook nog eens vaak extra korting.
-    Laat tijdens het stappen je pinpas thuis liggen. Pin van te voren het bedrag wat je uit wilt geven tijdens de stap avond. Je kunt niet bij pinnen dus je voorkomt dat je meer gaat uitgeven dan je eigenlijk wilt.
-    Bespaar op studieboeken. Uit onderzoek is gebleken dat de kosten voor studieboeken één van de grootste kostenposten zijn voor studenten. Leen bijvoorbeeld studieboeken in de bibliotheek, leen ze van klasgenootjes, huur ze via verschillende studenten sites of koop ze tweedehands. Zo ben je veel goedkoper uit! Ook kun je de studieboeken die je al hebt aangeschaft en niet meer gebruikt verhuren of verkopen! Dat levert ook weer geld op.
-    Maak voor jezelf elke maand een begroting. Schrijf je vaste lasten en inkomsten allemaal op een rijtje. Zo heb je voor jezelf een makkelijk overzicht en heb je alles beter in de hand.