779 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.Gastbloggers

NieuwsberichtenPersberichtenColumns


Tips om indruk te maken bij het solliciteren

Vrijdag 27 oktober 2017 - Gast

Je eerste sollicitatiegesprek zal behoorlijk spannend zijn! Dit kan een sollicitatiegesprek voor je stageplek zijn, maar bijvoorbeeld ook voor je eerste baan. Hoe ga je een dergelijk gesprek in? Hoe zorg je dat men een goede eerste indruk van je krijgt? In dit artikel geven we je een aantal handige tips om goed voorbereid aan je eerste sollicitatiegesprek te beginnen! Houd er rekening mee dat solliciteren steeds makkelijker zal worden, naarmate je meer van deze gesprekken gevoerd hebt. Het gespannen gevoel wat je mogelijk tijdens je eerste sollicitatiegesprek ervaart, zal dus afnemen naarmate je deze gesprekken vaker gevoerd hebt.

Naast de tips die we je in dit artikel geven zijn er op internet nog veel meer tips te vinden. Je kunt bijvoorbeeld ook korte video’s bekijken, waarin mensen uitleggen op welke manier je een sollicitatiegesprek in kunt gaan. Hoe stel je jezelf voor? Wat is de juiste houding? Enzovoorts. Het kan fijn zijn als je deze beelden gezien hebt, voordat je aan je eigen sollicitatieprocedure begint.†

De juiste kleding voor je sollicitatiegesprek

Een van de belangrijkste aspecten om een goede indruk te kunnen maken op je potentiŽle werkgever of stagebegeleider, is het kiezen van de juiste kleding. Het is niet per definitie aan te raden om voor een duur pak te kiezen als je gaat solliciteren. Dit hangt namelijk helemaal van het bedrijf of de stageplek af, waar je de sollicitatie hebt. In de zakelijke branche is een pak natuurlijk wel onmisbaar! Mocht je echter stage willen lopen bij een fiets- of automonteur, zou een pak niet goed staan.

Kleding voor tijdens je sollicitatiegesprek kun je tegenwoordig heel eenvoudig online bestellen. Kijk bijvoorbeeld eens op Bosmenshop.nl, waar je een groot aanbod aan kostuums van bekende merken vindt. Naast de mogelijkheid om een kostuum te kopen, kun je deze ook huren! Vrouwen kunnen in plaats van een pak een chique jurkje dragen. Maak je outfit niet te sexy, want dat kan een werkgever afschrikken.

Bereid jezelf goed voor op het solliciteren

Naast de juiste kleding voor tijdens de sollicitatieprocedure, is het belangrijk om je goed voor te bereiden op dit gesprek. Heb je bijvoorbeeld al nagedacht over je sterke en minder sterke punten? De kans is zeer groot dat een werkgever of stageplek je hier vragen over zal stellen. Wanneer je deze punten tijdens het gesprek moet bedenken komt dit onprofessioneel en onvoorbereid over. Een werkgever kan hier afhaken en op zoek gaan naar een andere werknemer.

Tijdens het benoemen van je sterke en zwakke punten kun je af en toe verwijzen naar je curriculum vitae. Je kunt er niet vanuit gaan dat een werkgever je cv bij de hand heeft tijdens het sollicitatiegesprek. Print je cv om die reden voor de zekerheid twee of drie keer, zodat je ze aan alle personen aan tafel kunt overhandigen tijdens je sollicitatiegesprek. Hier zal je bijna zeker pluspunten mee scoren tijdens de sollicitatieprocedure!†

Wees jezelf tijdens een sollicitatiegesprek

Tot slot is het ontzettend belangrijk om jezelf te zijn tijdens het sollicitatiegesprek. Doe je niet anders voor dan je in werkelijkheid bent. Dit kan een verkeerde indruk geven, waardoor je op een later moment alsnog tegen problemen aanloopt. Het is van groot belang dat je bij een werkgever past, om het tijdens je werk naar je zin te hebben!