740 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw stageplek!

Maak je profiel aan


Zoek jouw stageplek

Uitgebreid zoeken

Columns

NieuwsberichtenPersberichtenGastbloggers


Tips om om te gaan met je verlegenheid

Maandag 17 maart 2014 - Sanne Hofman

Elke student heeft wel eens last van verlegenheid. De één iets meer dan de ander. Vaak slaan de zenuwen toe als je bijvoorbeeld naar een nieuwe school gaat, in een nieuwe klas terecht komt of als je moet beginnen bij je stagebedrijf. Met deze tips kun je wellicht wat beter met je verlegenheid omgaan!

Verlegenheid is vaak een gebrek aan zelfvertrouwen of de angst voor het onbekende. Je zult het niet zeggen, maar iedereen heeft er last van. De één natuurlijk in een ergere vorm dan de ander. Verlegenheid noemen ze ook wel een sociale fobie. Eén op de tien mensen heeft zelfs last extreme verlegenheid. Extreme verlegenheid komt vaak voort uit een gebeurtenis uit het verleden waardoor mensen een ernstige deuk in hun zelfvertrouwen hebben opgelopen.

Janna Marie Hoogendam is een wetenschapster en doet onderzoek naar verlegenheid op de Universiteit van Leiden. Zij legt uit dat extreme verlegenheid voortkomt uit onzekerheid en angst voor afkeuring van andere mensen. “Ze zijn bang om onhandig of dom te worden gevonden. Spreken in het openbaar durven ze niet en eten met andere mensen vinden ze eng.”


Klachten
Uit extreme verlegenheid kunnen zelfs gezondheidsklachten voortkomen zoals:
-    Hartkloppingen
-    Extreem transpireren
-    Duizeligheid
-    Benauwdheid
-    Misselijkheid
-    Maagklachten
-    Hoofdpijn
-    Braken
-    Flauwvallen


Tips
Onderzoekers stellen vast dat verlegenheid vaak al genetisch bepaald is. “Het vermoeden is dat het genetisch bepaald is. Ik zie inderdaad vaak dat mensen met een sociale fobie ook een angstige ouder hebben.” aldus Hoogendam.

Toch zijn er manieren om met verlegenheid om te gaan. Hier wat tips!

-    Geef je sociale leven een boost! Zorg voor veel vrienden en kennissen en ga vaak leuke dingen doen. Zorg dat je vaker mensen om je heen hebt. Maak ook nieuwe contacten en zoek nieuwe situaties op. Geef jezelf wel de tijd. Op den duur zal je je veel gemakkelijker voelen in nieuwe situaties.
-    Blijf jezelf verder ontwikkelen door steeds iets nieuws bij te leren of te ontdekken. Zo heb je altijd iets leuks om over te praten en voel je je een stuk zekerder.
-    Probeer zoveel mogelijk een open uitstraling te hebben. Ga rechtop staan en probeer je altijd te ontspannen. Straal positiviteit uit. Nu stappen mensen ook veel sneller op je af voor een praatje, je straalt immers geen verlegenheid en geslotenheid uit.
-    Als je het echt moeilijk vind om zulke stappen te maken schaam je dan niet en zoek een coach op. Door verschillende oefeningen en therapie kan een coach je helpen bij je verlegenheid en onzekerheid.
Van extreme verlegenheid kom je niet zomaar af. Geef het de tijd en werk stap voor stap.