740 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw stageplek!

Maak je profiel aan


Zoek jouw stageplek

Uitgebreid zoeken

Nieuwsberichten

PersberichtenColumnsGastbloggers


Tot je eenentwintigste verplicht naar school

Donderdag 24 april 2014 - Sanne Hofman

PvdA en het CDA hebben samen een wetsvoorstel geschreven om de leeftijd van leerplicht te verhogen van 18 naar 21 jaar. Zij willen dat jongeren die geen diploma hebben worden verplicht om tot hun eenentwintigste naar school te gaan. Door de leeftijdsgrens van het leerplicht te verhogen naar 21 jaar denken de partijen dat de jongeren later veel meer kansen hebben op de arbeidsmarkt.

Volgens de huidige Leerplichtwet moeten jongeren vanaf hun 5e tot hun 18e verjaardag naar school. Het nieuwe wetsvoorstel geeft de verschillende gemeenten de mogelijkheid om jongeren die nog geen mbo-2, havo- of vwo-diploma hebben en nog geen 21 jaar zijn, terug naar school te sturen. Het lijkt erop dat de meerderheid van de Tweede Kamer het met de PvdA en het CDA eens is. SP zegt voor het wetsvoorstel te zijn, D66 en VVD willen eerste de verdere inhoud van het voorstel zien voordat zij ermee instemmen. De PVV is het niet eens met het wetsvoorstel, net als de onderwijswereld zelf.


Gemeenten

De verschillende gemeenten lijken het ook eens te zijn met het wetsvoorstel van de PvdA en het CDA. “De gemeenten hebben hier zelf op aangedrongen. Eerder kwamen Amsterdam en Rotterdam al met een gezamenlijk plan om de leerplicht te verhogen naar 23 jaar.” aldus Tanja Jadnanansing van de PvdA en Michel Rog van het CDA.


Betere positie arbeidsmarkt

Door deze nieuwe regeling met betrekking tot leerplicht in te voeren denken de partijen het aantal jongeren zonder diploma en zonder baan terug te dringen. Uit onderzoek is gebleken dat jaarlijks ongeveer 28.000 jongeren school verlaten zonder diploma. 80 procent van deze jongeren is tussen de 18 en 21 jaar. Het nieuwe wetsvoorstel lijkt dus een juiste oplossing.

“Voortijdige schoolverlaters hebben vier keer minder kans op een baan en belanden tien keer vaker in de criminaliteit. Met dit wetsvoorstel helpen we jongeren, gemeenten en de hele maatschappij.” aldus Michel Rog.


Kritisch

Toch is de onderwijswereld zelf erg kritisch over het wetsvoorstel. “Jongeren motiveer je niet door ze verplicht weer naar school te sturen, dat moet je op andere manieren doen.” zegt de MBO-raad.


Bron: AD