741 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw stageplek!

Maak je profiel aan


Zoek jouw stageplek

Uitgebreid zoeken

Nieuwsberichten

PersberichtenColumnsGastbloggers


‘Turkse lessen moeten terugkomen bij basisonderwijs’

Maandag 25 februari 2013 - Charlotte Portielje

Er wordt gepleit voor Turkse lessen op scholen. De Turkse Arbeidsvereniging HTIB sleept de Nederlandse staat voor de rechter. Volgens HTIB moeten kinderen weer de kans krijgen om Turks te leren.

Er zijn in Nederland aardig wat Turken waarvan de ouders alleen Turks spreken. Doordat de kinderen op school alleen in het Nederlands les krijgen, blijft de Turkse woordenschat achter. Veel Turkse ouders vinden het belangrijk dat de kinderen de mogelijkheid krijgen om hun Turks op goed niveau te houden.

Tot 2004 werden er nog Turkse lessen gegeven op basisscholen. Buitenlandse kinderen kregen maximaal 5 uur per week les in hun moedertaal.  Door een discussie over dat de buitenlandse kinderen achterliepen met het beheersen van het Nederlands, zijn de lessen afgeschaft. HTIB is van mening dat Turkse kinderen de Nederlandse taal sneller gaan leren wanneer ze eerst het Turks goed kunnen spreken.

Of de Nederlandse staat geld overheeft voor de Turkse lessen is nog de vraag. Eerst maar eens de uitspraak van de rechter afwachten…