737 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.Nieuwsberichten

PersberichtenColumnsGastbloggers


Tussenjaar, wat ga ik doen?

Woensdag 23 september 2015 - Esmee

Heb je een tussenjaar, maar weet je niet wat je wilt doen? Lees dan snel verder.

Net klaar met de middelbare school of gestopt met je opleiding. Weet je niet wat je wilt doen en neem je een tussenjaar? Hieronder volgen een aantal tips wat je kan doen tijdens jou tussenjaar:

- Werken: een tussenjaar is een goed moment om te gaan werken, bij te verdienen en wat ervaring op te doen. Je kunt ervoor kiezen om een fulltime baan te zoeken of een bijbaan. Wanneer je voor een bijbaan kiest, heb je nog genoeg vrije tijd over om andere dingen te doen voor jezelf. Met een fulltime baan doe je waarschijnlijk meer ervaring op én verdien je meer bij. Op zoek naar een bijbaan of fulltimebaan? Neem dan snel een kijkje op zoekbijbaan.nl

- Vrijwilligerswerk: een tussenjaar wordt ook vaak gebruikt om vrijwilligerswerk te doen in arme landen of natuurlijk gewoon in Nederland. Vrijwilligerswerk is een hele ervaring. Je helpt de mensen in arme landen en het is een ervaring om nooit te vergeten. Natuurlijk hoef je geen heel jaar vrijwilligerswerk te doen, je kan dit bijvoorbeeld ook een maand, twee maanden of half jaar doen. Wat jij zelf wilt natuurlijk!

- Reizen: ook reizen is populair in een tussenjaar. Soms weten mensen al dat zij een tussenjaar gaan nemen en hebben dus hard hiervoor gespaard. De meeste mensen maken er gelijk een hele wereldreis van. Ook dit is een ervaring om nooit te vergeten. Wist jij nog niet dat je een tussenjaar zou hebben, wil je wel graag reizen, maar heb je niet genoeg geld? Ga dan eerst een paar maanden (halfjaar?) keihard werken, zodat je daarna een paar maanden van je tussenjaar kan gaan genieten in het buitenland.

- Van alles wat: dan heb je natuurlijk ook nog de optie om geen keuze te maken tussen de bovengenoemde tips, maar om gewoon van alles wat te doen. Neem een bijbaan, neem de tijd voor jezelf: ga sporten, hobbyen, leuke dingen doen etc., doe een maand vrijwilligerswerk in het buitenland of Nederland (langer of korter kan natuurlijk ook, elk klein beetje vrijwilligerswerk wordt al gewaardeerd) of ga een maand reizen. Kortom: een tussenjaar kan je ook gebruiken om alle dingen te doen die jij wilt doen, zodat je van elke ervaring wat meeneemt.

Natuurlijk zijn dit een aantal voorbeelden, maar er zijn nog véél meer dingen die jij kan doen tijdens jou tussenjaar!