739 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw stageplek!

Maak je profiel aan


Zoek jouw stageplek

Uitgebreid zoeken

Columns

NieuwsberichtenPersberichtenGastbloggers


Tweet van de week: Project P

Vrijdag 11 april 2014 - Sanne Hofman

Pesten speelt op veel scholen nog steeds een erg grote rol. Wellicht ben jij er ook wel eens mee in aanraking gekomen. RTL zendt vanaf maandag 28 april een nieuw programma over pesten uit: Project P. Over dit nieuwe televisieprogramma met Johnny de Mol en Dennis Weening is deze week erg veel commotie ontstaan in de media.

Het nieuwe programma van RTL komt op voor jongeren die gepest worden. In het programma draait het er vooral om dat iedereen kan zien hoe groot het pest-probleem op veel scholen in Nederland is. Ook laten Johnny de Mol en Dennis Weening zien hoeveel kinderen last van pesten hebben en wat dit met ze doet. Alle partijen worden in het programma betrokken, de pesters, de slachtoffers en de scholen. “Het doel van het programma is een verzoening van de partijen.” zegt RTL.

Heb jij wel eens last gehad van pesten op school? Pesten moet stoppen, en dat is wat het programma wil laten zien!


Commotie
Voor het programma worden er verborgen camerabeelden op de scholen gemaakt. Het stelselmatig gepeste kind laat zien hoe het er op school aan toe gaat door middel van een verborgen camera in zijn of haar rugzak. Hierover is veel commotie ontstaan in de media. Veel scholen geven aan moeite te hebben met de beelden die er zijn gemaakt. Verschillende scholen dreigen zelfs naar de rechter te stappen als de videobeelden van hun school worden uitgezonden in het programma Project P.

“Een kind moet zich op school vrij kunnen voelen en bewegen. Dat kan niet als later blijkt dat je lange tijd stiekem bent gefilmd. Hiermee creëren de programmamakers een onveilige situatie.” aldus de directeur van een school in Hoogvliet.

Wat vindt jij ervan dat er verborgen camerabeelden worden gemaakt? Goed en confronterend of juist privacy schendend en onveilig?


RTL is het niet met deze ophef over de camerabeelden eens. “In ‘Project P: Stop Het Pesten’ wordt op een integere manier omgegaan met de verborgen camerabeelden. Pesters komen nooit herkenbaar in beeld. Het programma laat zien waar het gepeste kind mee te maken heeft zonder iemand aan de schandpaal te willen nagelen. De kijker is getuige van het gehele proces met als doel het pesten aan te pakken en de pesters tot inzicht te laten komen.” aldus RTL op de website.

Dus waar maken de scholen zich eigenlijk druk om? Om het pesten of om het imago?


Steun
Het programma krijgt naast veel kritiek van scholen ook erg veel steun van mensen. Veel mensen geven aan het cameragebruik goed te vinden. Zij vinden het belangrijk dat het taboe op pesten wordt doorbroken.

Social media
Pesten via social media komt tegenwoordig erg veel voor. Facebook stelde het schema: Safebook op voor jongeren die aan het sociale online netwerk deelnemen.