741 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw stageplek!

Maak je profiel aan


Zoek jouw stageplek

Uitgebreid zoeken

Columns

NieuwsberichtenPersberichtenGastbloggers


Tweet van de week: de eindexamens staan voor de deur!

Vrijdag 9 mei 2014 - Sanne Hofman

Maandag is het zover, de eindexamens voor de scholieren op het middelbaar onderwijs gaan dan van start. Een spannende tijd voor eigenlijk alle leerlingen. Het maakt niet uit hoe goed je ervoor staat, veel hangt af van de examens. Sommige studenten zijn al heel het jaar met het leren voor de examens bezig, anderen wachten tot het laatste moment. Hoe beleef jij je eindexamenperiode? Of hoe heb jij ooit je eindexamenperiode meegemaakt?


Maandag gaan de eerste examens voor de scholieren van de havo en van het vwo van start. Leerlingen van het vmbo zijn al bezig met het maken van (praktijk)examens. Afgelopen dinsdag zijn de eindexamens op de scholen binnengekomen. Dit onder strenge begeleiding en onder streng toezicht vanwege de grote examenfraude van vorig schooljaar. Er zijn verschillende maatregelen genomen om de examens goed te beveiligen.

Ben jij al hard aan het leren net als veel andere scholieren? Zie je het allemaal nog een beetje zitten?

Klachten
De examens zijn nauwelijks begonnen of er zijn al tientallen klachten binnengekomen bij LAKS, het Landelijk Aktie Komitee Scholieren. “Drie weken geleden werd er voor het eerst geklaagd. Deze klachten gingen over de praktijkexamens van het vmbo. Die begonnen namelijk vorige maand al. We verwachten dit jaar ongeveer 145.000 klachten; ongeveer evenveel als voorgaande jaren.” aldus Annelotte Lutterman, bestuurslid van LAKS.

Tips
Er is totaal geen reden voor paniek of stress. We hebben nog heel het weekend om te leren en om de laatste puntjes op de i te zetten. Wij geven je nog wat extra leer-tips! Zo moet het helemaal goed komen met die eindexamens.

-    Blijf alle stof herhalen. Zo onthoud je het het best!
-    Hang leerstof die je moeilijk onthoudt op de spiegel, op de wc-deur, in de keuken, etc. Zo kan je juist op die momenten de stof nog even een keer snel doornemen.
-    Maak en oefen zoveel mogelijk oude examens die op internet staan op de website www.havovwo.nl. Veel vragen komen elk jaar weer terug.
-    Leg de stof die je hebt geleerd aan iemand uit.
-    Oefen op het online overhoorprogramma WRTS.
-    Zoek bij de leerstof, bijvoorbeeld voor geschiedenis, plaatjes en filmpjes. Zo onthoud je alles beter!
-    Schrijf alles op! Door de stof op te schrijven wordt het beter opgenomen door je hersenen.
-    Zorg voor genoeg slaap.
-    Sport tussendoor voor meer energie en ontspanning.
-    Wissel van studieplek. Ga elke dag ergens anders leren. Bijvoorbeeld op je kamer, buiten in de tuin, bij je oma, beneden in de woonkamer, etc. Zo onthoud je de informatie beter.


Gezonde examen snacks
Om gefocust te blijven heb je natuurlijk energie nodig. Zorg er dus voor dat je genoeg energie binnenkrijgt en genoeg eet en drinkt. Wij hebben tips om op een gezonde manier te snacken!


-    Eet om de twee uur pinda’s. Pinda’s zorgen voor twee uur vol energie.
-    Eet druiven. Druiven bevatten veel suikers en zorgen voor energie.
-    Eet wortels. Ze zitten vol met vitamines en zijn erg verfrissend.
-    Eet appels. De vitamines zorgen ervoor dat je geheugen beter werkt.
-    Eet een lekker eitje. Eieren zorgen voor een verzadigd gevoel. Je hebt dus geen last van een hongergevoel.
-    Eet tomaten. Ze zijn fris en zitten vol vitamines.