741 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw stageplek!

Maak je profiel aan


Zoek jouw stageplek

Uitgebreid zoeken

Nieuwsberichten

PersberichtenColumnsGastbloggers


Twintigers hebben het zwaar

Woensdag 3 april 2013 - Charlotte Portielje

‘Toen wij jong waren was alles heel anders’, je hebt het jouw ouders waarschijnlijk wel eens horen zeggen. Het komt er vaak op neer dat ‘wij’ als jongeren onze handjes dicht mogen knijpen met wat wij allemaal kunnen en mogen.

Maar een onderzoek blijkt het tegendeel. Twintigers blijken het namelijk zwaarder te hebben dan 40 jaar geleden.  Het onderzoek met 4.000 respondenten is gehouden door een bedrijf dat gezondheidsproducten verkoopt. Bijna 70% vindt het leven zwaarder voor moderne twintigers dan voor dezelfde leeftijdscategorie 40 jaar geleden. Die 70% zijn niet alleen jongeren, maar ook de vijftigplussers zijn het ermee eens.

Het leven is volgens de respondenten 40 jaar geleden minder zwaar voornamelijk omdat de economie beter was. Er was een goede pensioensregeling, baanzekerheid, betere huizenmarkt en minder leningen. Dat dit langzaamaan verdwenen is, zorgt voor meer stress onder de jongeren. Ruim 40% van de jongeren heeft last van deze stress. 40 jaar geleden had maar 15% van de jongeren deze stress.

De leeftijd van trouwen en kinderen krijgen is gestegen in de loop der jaren. De ideale leeftijd om een kind te krijgen is tegenwoordig 29 jaar, dat is 2 jaar ouder dan 40 jaar geleden. Wel zijn beide generaties het eens over het zoeken van een levenspartner. Dit gebeurt nog steeds rond de 20 jaar. De goede relaties zijn ook afgenomen, vooral met de buren. Vroeger had 25% een goede relatie met de buren en tegenwoordig heeft onder de jongeren maar 7% een goede relatie met de buren. De jeugd van tegenwoordig heeft het dus zwaarder dan vroeger.

Bron: Nu.nl