739 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw stageplek!

Maak je profiel aan


Zoek jouw stageplek

Uitgebreid zoeken

Nieuwsberichten

PersberichtenColumnsGastbloggers


Universiteit wil meer gemotiveerde studenten

Maandag 1 oktober 2012 - Merely van der Drift

Je bent 16 of 18 wanneer je de middelbare school verlaat. Je staat nog midden in je pubertijd en je hebt geen idee wat je later wilt worden. Toch moet er een keuze gemaakt worden wat je gaat studeren. Veel studenten kiezen maar wat en zeven procent stopt dan ook in zijn eerste jaar.

Op de universiteit Utrecht zijn er ook jaarlijks weer veel uitvallers. Daar willen ze nu wat aan doen. Degene die willen gaan studeren aan de universiteit, moeten eerst een paar testen doen. Wanneer er een positief advies uit komt, kunnen ze hun studie beginnen. Er is een kans dat dit veel studenten afschrikt en er is ook mogelijkheid dat het aantal studenten sterk gaat dalen. Toch is het voordeel dat alleen de gemotiveerde studenten overblijven.

We nemen als voorbeeld Jantje Huis uit Utrecht. Hij is achttien jaar en wil graag communicatiewetenschappen gaan studeren op de Universiteit. Wanneer hij zich inschrijft, moet hij eerst een vragenlijst digitaal invullen. Deze vragenlijst gaat over zijn motivatie. Wanneer hij dit geheel heeft ingevuld en opgestuurd, wordt hij uitgenodigd om een paar dagen mee te komen lopen bij de opleiding. Zo kan hij zien hoe het er echt aan toe gaat. Daarbij moet hij een gesprek aangaan met een docent van die opleiding. Deze docent probeert erachter te komen wat zijn motivatie is en hoe goed deze motivatie is. Wil hij studeren omdat hij het ‘wel leuk’ vindt, of wil hij hier later echt wat mee gaan doen? Na deze drie stappen, krijgt Jantje het bindend advies of de opleiding geschikt of niet geschikt is voor hem. Wanneer je bent ingeschreven op de school, wordt je alsnog na tien weken beoordeeld. Is het toch niet de opleiding van je dromen, mag je alsnog overstappen.

Deze procedure wordt komend schooljaar verplicht voor alle nieuwe studenten. Wanneer iemand een negatief advies krijgt, mag hij zich nog steeds aanmelden voor de studie. De universiteit weigert niemand, maar willen de studenten helpen met het maken van de goede keuze.

Bron: www.volkskrant.nl