779 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.Nieuwsberichten

PersberichtenColumnsGastbloggers


Utrecht voorloper in het oplossen van studentenwoningprobleem

Woensdag 20 september 2017 - Yvo

De gemeente Utrecht wordt voorloper in het oplossen van het probleem wat heerst onder studenten, namelijk het tekort aan woonruimten in de grote studentensteden. Het probleem waar je al eerder over kon lezen in ons vorige artikel nam zulke lastige vormen aan dat studenten soms zelfs stopten met hun studie vanwege het gebrek aan woonruimte. Maar daar gaat de gemeente Utrecht dus wat aan doen

Het is een ambitieus idee van de gemeente Utrecht maar zeker ook niet onhaalbaar. Ze willen namelijk in 2021 het tekort aan studentenwoningen volledig hebben opgelost. Tot aan deze datum is de gemeente bezig met ruim 4000 nieuwe woningen binnen de stad te realiseren. Dit alles was te lezen in een brief van Actieplan Studentenhuisvesting naar de gemeenteraad. 

 
Verdeling
 
Het plan van de gemeente is al op tafel gegooid en de verdeling van de woningen zal er als volgt uit komen te zien. De eerste woningen zullen in de Briljantlaan en in het Leidsche Rijn Centrum komen, namelijk 482 eenheden. In 2019 komen en 1171 nieuwe woningen onder andere bij het belastingkantoor, het KPN terrein en bij het Ziekenhuis Oudenrijn. In de twee jaren daarna komen er nog een 2200 nieuwe woningen in Overvecht centrum en aan de Archimedeslaan. 
 
Oorzaak
 
De oorzaak van het probleem wordt bij verschillende partijen gelegd. Sommigen zeggen de universiteiten, sommige zeggen de gemeentes en die laatste partij gaat het probleem dus aanpakken. Het probleem geldt vooral voor internationale studenten. Het aantal studenten dat uit het buitenland komt stijgt namelijk ieder jaar en niet iedereen zit hierop te wachten. Bij studentenhuizen wordt namelijk vaak aangegeven dat er geen internationale studenten mogen wonen. De taalbarrière en andere introductievormen zijn andere redenen dat dit probleem voor internationale studenten nog het grootst is.

Wanneer andere studentensteden volgen is nog niet bekend maar Utrecht geeft dus al het goede voorbeeld!