739 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw stageplek!

Maak je profiel aan


Zoek jouw stageplek

Uitgebreid zoeken

Nieuwsberichten

PersberichtenColumnsGastbloggers


Van bewegen wordt je slim

Maandag 3 februari 2014 - Sanne Hofman

We wisten natuurlijk al veel eerder dat bewegen erg gezond is. Sporten is niet alleen gezond voor je lichaam maar ook voor je hersenen. Als je actief bezig bent, gaan je hersenen beter werken. Wat zou er dan gebeuren als je heel de dag niks doet?

Nieuw onderzoek van Wayne State University School of Medicine wijst uit dat de hele dag niks doen heel ongezond is. Wetenschappers hebben dit onderzocht. Uit de resultaten blijkt dat niet bewegen een slechte invloed heeft op je brein, maar ook op je hart. Je hart kan namelijk ernstig beschadigen door het ontwijken van bewegingen.


De wetenschappers hebben dit onderzocht met behulp van een proef bij ratten. De proef ging er als volgt aan toe. De ene helft van de ratten werd in een kooi geplaatst met een rad om in te rennen. Zij renden gerust zo’n drie uur per dag in het rad. De andere helft van de ratten werd in een kooi geplaatst zonder rad om in te rennen. Deze ratten deden eigenlijk de hele dag niets.


De uitslag


Na drie maanden werden de ratten uit de kooitjes gehaald en werden ge´njecteerd met een speciaal stofje.á Dat stofje zorgt ervoor dat specifieke neuronen in de hersenen worden gekleurd. Bij de ratten die beweging hadden gehad in hun kooitje was geen verschil te zien in de hersenen. Bij de andere groep ratten, degenen die geen beweging hadden gehad, was echter iets opmerkelijks te zien. Zij hadden nieuwe neuronen aangemaakt. Hierdoor zijn ze gevoeliger geworden voor impulsen.


Deze gevoeligheid voor impulsen kan volgens dokter Patrick Muller ernstige gevolgen hebben. De gevoeligheid kan tot problemen leiden. Problemen in bijvoorbeeld het zenuwstelsel kunnen zorgen voor ernstige hartkwalen.


Bron: WTF
á