713 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw stageplek!

Maak je profiel aan


Zoek jouw stageplek

Uitgebreid zoeken

Nieuwsberichten

PersberichtenColumnsGastbloggers


Van faal naar succesverhaal

Maandag 28 november 2016 - Angelo

Als je blundert tijdens een sollicitatiegesprek kun je het beste open kaart spelen en je fout toegeven. Proberen om de fout goed te praten door middel van een uitgebreid verhaal, pakt meestal verkeerd uit.

Na een geweldige sollicitatiebrief te hebben geschreven, in combinatie met de meest pakkende motivatiebrief ooit, word je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Het is voor jou echt een droom om bij de Coca Cola Company stage te lopen. De producten, de marketing en de identiteit van het merk sluiten naadloos aan op jouw persoonlijke voorkeuren. Toen je gebeld werd door de recruiter, gaf hij aan dat het gesprek slechts een formaliteit zou zijn en dat je indrukwekkende cv eigenlijk al voldoende was om hen te overtuigen. Je moet echter toch naar het kantoor om het contract te tekenen dus vindt dan ook een gesprek plaats.

Het gesprek verloopt soepel en vlekkeloos. Je vertelt, hoewel je erg gespannen bent, moeiteloos over jouw ervaringen binnen het werkvlak en kan zelfs op de lastigste vragen een antwoord geven. De recruiters zijn zichtbaar onder de indruk waardoor de toon van het gesprek al snel informeel wordt. Zoals telefonisch werd voorspeld, lijkt het gesprek inderdaad slechts een formaliteit te zijn. Althans, totdat de recruiter je vraagt naar jouw favoriete product dat het bedrijf produceert, waarop je met een stalen blik: “Pepsi” antwoordt.

De optimistische gezichten van de recruiters maken plaats voor verontwaardigde blikken die water zien branden. Niet bewust van je actie, maar wel bewust van de verandering in de stemming na het onbevredigende antwoord, besluit je in detail te treden door aan te geven wat je zo lekker vindt aan een glas Pepsi. Halverwege je verhaal besluit één van de recruiters je in de reden te vallen en je te confronteren met de fout waarna je met een rood hoofd toegeeft dat je uiteraard Coca Cola bedoelde.

Het bovenstaande verhaal illustreert een extreem geval van een blunder tijdens een sollicitatiegesprek dat stopt op een cruciaal punt. Hoe gaat het gesprek nu namelijk verder? Nadat je hebt toegegeven een fout te hebben gemaakt, is het enorm belangrijk om duidelijk te maken waardoor dit komt. Het beste idee zou zijn om eerlijk aan te geven dat je enorm gespannen bent en zo druk bezig was om geen concurrenten te noemen, dat je het toch deed. De recruiters achterlaten met een eigen idee is waarschijnlijk een slecht plan. De fout toegeven en je kwetsbaar opstellen, laat zien dat jij met een tegenslag om kunt gaan en hiermee juist karakter en kracht toont die je ook binnen het bedrijf zou kunnen laten zien. Of je dan alsnog wordt aangenomen, ligt natuurlijk in de handen van de personen die dit bepalen. De persoon uit het bovenstaande scenario zal, indien hij wordt aangenomen, waarschijnlijk gedurende zijn gehele stageperiode binnen het bedrijf bekend staan als de Coca Cola stagiair die liever Pepsi drinkt.

Uiteraard zal dit exacte voorbeeld voor vrijwel niemand relevant zijn. De te leren les is er echter één die voor iedereen bruikbaar is. Indien je een fout maakt tijdens een sollicitatiegesprek, kun je deze het beste toegeven en de fout niet proberen recht te praten met een enorm verhaal of door er niet dieper op ingaan. Eerlijkheid duurt het langst.

 

bron: rtlz.nl