741 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw stageplek!

Maak je profiel aan


Zoek jouw stageplek

Uitgebreid zoeken

Nieuwsberichten

PersberichtenColumnsGastbloggers


Van slapen word je slim!

Vrijdag 6 juni 2014 - Sanne Hofman

Slapen is misschien wel de favoriete bezigheid van de meeste studenten. Hoe heerlijk is het om na je werk, stage of lange schooldag even in bed te kruipen voor een middagdutje? Voor de studenten die inderdaad wel van slapen houden hebben wij goed nieuws! Het is namelijk wetenschappelijk bewezen dat je van slapen slimmer wordt. Je geheugen werkt veel beter als je regelmatig slaapt!

Het wetenschappelijke onderzoek werd uitgevoerd door Chinese en Amerikaanse wetenschappers. Zij deden een microscopisch onderzoek aan de breinen van muizen. Er werden geavanceerde microscopische technieken gebruikt om het levende brein te onderzoeken. Voor het onderzoek leerden de onderzoekers de muizen een nieuw trucje. Een groep van de muizen mocht slapen na het aanleren van dit nieuwe trucje, een andere groep mocht dat niet en werd heel de tijd wakker gehouden. De muizen die mochten slapen na het aanleren van iets nieuws onthielden de nieuwe truc veel beter dan de andere groep muizen.


Hoe komt dit?
Uit de studie blijkt dat tijdens een bepaalde periode in de slaap nieuwe synapsen worden opgebouwd. Synapsen zijn verbindingen tussen hersencellen. Die verbindingen zorgen ervoor dat het geheugen beter wordt.

De studie van de Amerikaanse en Chinese wetenschappers is dus wel degelijk relevant voor studenten. Het onderzoek laat namelijk zien dat nachten lang door leren voor een tentamen totaal niet effectief is. Na het leren kan je beter gaan slapen, zodat je hersenen synapsen kunnen opbouwen. Zo onthoud je de leerstof het beste!


Bron: RTL nieuws