741 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw stageplek!

Maak je profiel aan


Zoek jouw stageplek

Uitgebreid zoeken

Nieuwsberichten

PersberichtenColumnsGastbloggers


Verbetering in voorlichting en kwaliteit van het Mbo

Dinsdag 21 augustus 2012 - Merely van der Drift

Aankomende studenten moeten beter voorgelicht worden over de arbeidsmarkt, aldus Dennis Wiersma, voorzitter van FNV Jong. Op die manier weten ze voor welke opleidingen er banen zijn en welke markt er maar krap bij zit.

Het is niet alleen na de opleiding dat ze problemen hebben om een baan te vinden, maar ook tijdens de opleiding. Een op de vijf Mbo’ers kan namelijk geen een stage vinden. Van de 515.000 leerlingen die vorig jaar een mbo-opleiding volgden, konden er 100.000 geen stage vinden. Geen stage betekent ook dat je de opleiding niet kan voortzetten. Veel studenten hebben dan ook hun opleiding moeten afbreken. Vanwege de crisis bezetten bedrijven liever de stageplekken met vaste werknemers, zodat ze hun niet hoeven te ontslaan.

Vooral de opleidingen Helpende Zorg en Welzijn, Medewerker ICT en Vestigingsmanager groothandel zijn populaire opleidingen en hier zijn dus te weinig stageplekken. Wiersma vindt dan ook dat alle mbo-opleidingen moeten werken met een maximumaantal studenten.

De mbo-opleidingen kwamen nog meer in het nieuws de laatste tijd. Minister Marja van Bijsterveldt wil namelijk af van het statusdenken over het beroepsonderwijs. Van Bijsterveldt: “Het beroepsonderwijs wordt nog steeds niet altijd op waarde geschat in onze samenleving en krijg dan ook niet de waardering die het verdient.” De afgelopen jaren zijn er meer uren onderwijs bijgekomen. Ook is er nu een betere begeleiding en coaching van de studenten. Dit komt omdat minister van Bijsterveldt de afgelopen jaren veel in het verbeteren van de kwaliteit van de opleidingen heeft geļnvesteerd.

 

Bron:     www.nu.nl
www.Onderwijsnieuws.Kennisnet.nl
  www.werkenindekinderopvang.nl