779 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.Nieuwsberichten

PersberichtenColumnsGastbloggers


Verdien geld met je oude samenvattingen

Maandag 11 september 2017 - Yvo

Het wordt een steeds grotere trend binnen de studentenwereld. Het delen van je samenvattingen in ruil voor een financiŽle vergoeding. Sites als stuvia.nl en knoowy.nl zijn hier eenvoudige platforms voor die bemiddelen tussen verkoper en koper. Maar je kunt ze natuurlijk ook gewoon aan een klasgenoot verkopen.

Verdienmodel
Het verdienmodel van Stuvia is een simpel principe. Een student maakt een samenvatting en biedt deze aan op de website, wanneer iemand deze wil kopen gaat er een bepaald percentage naar Stuvia zelf en de rest gaat naar de verkoper. Zo verdienen ijverige studenten honderden euro’s met de samenvattingen die ze online zetten. Angela is een van de topverkopers op Stuvia, haar verdiensten worden op meer dan 5000 euro geschat in 3,5 jaar. "Soms verdiende ik in drie maanden tijd 1200 euro en daar kun je prima een weekend van weg. Ik ben van dat geld al naar Valencia, Londen, Wenen en Boedapest geweest."
Facebook
Het verkopen van de samenvatting hoeft niet altijd via deze bemiddelingssites te gaan. Social media is ook een handig principe om geld te verdienen met je samenvattingen. Via bijvoorbeeld Facebookgroepen die zijn aangemaakt voor leerlingen van dezelfde opleiding. Of in Whatsapp groepen die zijn aangemaakt voor je klas. Zo verdiende Alexandra bijvoorbeeld haar geld: "Ik maak ze samen met een meisje uit m'n klas. We krijgen elke week zo veel stof en het is haast onmogelijk om dat allemaal samen te vatten. We promoten onze samenvattingen dan weer in een Facebookgroep van onze opleiding en zo kopen ongeveer 200 mensen die."
Discussie
Bij dit soort vormen van geld verdienen komt het wel eens voor dat er discussies opkomen over de ethisch juistheid van deze manier van je brood verdienen. Sommige studenten vinden dat dit een uitbuiting is van je medestudenten aangezien je ze ook gewoon kunt geven. Maar de verkopers vinden dit niet, voor de moeite die zij hebben gedaan kan daar best een vergoeding tegenover staan zeggen de samenvattingmakers. Maar tot nu toe is het een zeer eenvoudige manier om aan geld te komen die steeds meer terrein aan het winnen is.