741 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw stageplek!

Maak je profiel aan


Zoek jouw stageplek

Uitgebreid zoeken

Nieuwsberichten

PersberichtenColumnsGastbloggers


Vmbo’ers klagen te weinig

Maandag 14 april 2014 - Sanne Hofman

De landelijke schoolexamens staan weer voor de deur. Over ongeveer een maandje is het zo ver. Scholieren van het vmbo, van de havo, van het vwo en van het gymnasium mogen laten zien wat zij de afgelopen jaren geleerd hebben. Natuurlijk lopen die examens niet altijd vlekkeloos. Bij de landelijke scholierenorganisatie LAKS kunnen scholieren elk jaar weer terecht met vragen en klachten.

Ieder jaar krijgt LAKS gemiddeld 143.000 klachten binnen over de examens. In vergelijking met scholieren van de havo en van het vwo komen de scholieren van het vmbo nog te weinig voor zichzelf op. Zij laten minder vaak van zich horen. Slechts 20 procent van alle binnenkomende klachten bij LAKS komt van scholieren van het vmbo.

“Als havo- en vwo-scholieren het ergens niet mee eens zijn zoeken ze sneller op wat hun rechten zijn en komen daar voor op. Ze kennen ons ook beter, omdat zij gemiddeld vaker kranten lezen en meer het nieuws volgen dan vmbo-scholieren.” vertelt Annelotte Lutterman, bestuurslid van LAKS, aan de media.


Actie
De scholierenorganisatie LAKS wil hier verandering in brengen. Het merendeel van de scholieren zit op het vmbo. Zij moeten meer gaan opkomen voor hun eigen rechten, vindt de organisatie.

“We hebben ons eerst natuurlijk afgevraagd of vmbo’ers misschien gewoon minder klachten hebben, maar na gesprekken met deze scholieren blijkt dat veel vmbo’ers ons of niet kennen of ze denken al snel dat ze toch niks kunnen doen als hen onrecht wordt aangedaan.” vertelt Annelotte Lutterman.

LAKS wil dus een grotere naamsbekendheid onder de vmbo scholieren creëren. Hiervoor heeft de organisatie een actie bedacht. “Posters ophangen in de scholen heeft weinig zin, dat doet het LAKS al jaren. We gaan nu echt naar de scholen toe om met de vmbo’ers in gesprek te gaan tijdens speciale themadagen. We willen laten zien dat we bestaan en bovenal dat we iets voor hen kunnen beteken.” aldus Lutterman.


Bron: Spits