741 stages en afstudeeropdrachten op MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw stageplek!

Maak je profiel aan


Zoek jouw stageplek

Uitgebreid zoeken

Nieuwsberichten

PersberichtenColumnsGastbloggers


Volgen van een tweede studie nu nog duurder

Maandag 10 februari 2014 - Sanne Hofman

Studenten die na het afronden van hun eerste studie nog verder willen studeren zullen volgend jaar weer duurder uit zijn. Er zijn 8 universiteiten die het collegegeld voor komend schooljaar al bekend hebben gemaakt. De universiteiten gooien honderden en soms duizenden euro’s bovenop het huidige collegegeld.

Ongesubsidieerde studenten
Al vanaf 2010 is het volgen van een tweede studie duurder geworden. Studenten die verder willen studeren moeten meer collegegeld betalen. Deze regeling is ingesteld omdat de scholen en universiteiten geen geld van het ministerie krijgen voor studenten die al eerder zijn afgestudeerd. De student die na het behalen van zijn of haar diploma nog door wil leren betaald dus al meer dan het standaard collegegeld.


De 8 universiteiten die de tarieven voor het volgen van een tweede studie bekend hebben gemaakt hebben het nog duurder gemaakt. In de meeste gevallen gaat het om een paar honderd euro. De master Geneeskunde aan de Erasmus Universiteit heeft de verhoging van het tarief flink laten oplopen. Dit jaar betaalden studenten die deze opleiding wilden volgens als tweede studie €16.000, volgend jaar betalen ongesubsidieerde studenten €20.000. De duurste masterstudie is de studie Geneeskunde aan de Universiteit Maastricht. Deze studie kost €32.000 per jaar.


Demotivatie
Het is natuurlijk logisch dat het collegeld elk jaar iets zal stijgen. LSVB voorzitter Jorien Janssen vindt dat de ijverige student nu echter als “melkkoe” wordt gebruikt. Ze verteld aan Spits nieuws: “Het gaat hier om jonge mensen die met een diploma op zak verder willen leren. Zij moeten nu bedragen op tafel leggen die je met een bijbaantje niet bij elkaar krijgt. En dus worden ze afgeremd in hun ambitie.”


In deze, toch wel zware, economische tijd is het juist belangrijk dat jonge mensen zich blijven ontwikkelen. Op het moment is de arbeidsmarkt nog niet sterk dus is het logisch dat jongeren door willen leren. We moeten deze ambitie juist steunen en niet afremmen.


Hoe de hoogte van het collegeld wordt bepaald is een onbeantwoorde vraag. Ruud Nauts, voorzitter van het Interstedelijk Studentenoverleg, stoort zich hieraan. Hij vertelt zijn mening: “We vragen al een paar jaar aan universiteiten om duidelijk te maken hoe de hoogte van het collegegeld wordt bepaald. Als student wil je toch weten of je kostendekkend bent of dat er winst op je wordt gemaakt?” Ruud Nauts vindt dat het wettelijk verplicht zou moeten worden voor universiteiten om de opbouw van het collegegeld openbaar te maken.


Bron: Spits